dissabte, 14 de març del 2009

Els efectes de la crisi a Sarrià de Ter: una de bona i una de dolenta (I)

Aquesta és la primera part del primer dels dos articles que he publicat, com a regidor portaveu del grup municipal del PSC de Sarrià de Ter, al número 67 de la revista Parlem de Sarrià. La primera part és sobre la situació de la fàbrica Torraspapel; la segona part, que publicaré demà, és sobre els 733.439 € del Fons Estatal d'Inversió Local per Sarrià de Ter. Però anem per parts i comencem, entra la bona i la dolenta, per aquesta darrera, per la crisi de la fàbrica Torraspapel de Sarrià de Ter.

De Manifestació treballadors Torraspapel Sarrià de Ter

La crisi de la fàbrica de Torraspapel

Tinc una notícia bona i una de dolenta, quina voleu saber primer? Així comencen alguns acudits, però en el cas de Sarrià de Ter, si parlem del darrer trimestre d'aquest any que hem deixat enrere, el 2008, ens referim a la vida real, tangible, palpable, a la vida del nostre poble, de vosaltres, persones treballadores i també del nostre ajuntament.

Aquest darrer trimestre del 2008 ha estat marcat sense cap mena de dubte per les conseqüències de la crisi econòmica global, que Sarrià de Ter també pateix, tal com explicava amb alguns exemples al darrer article publicat al Parlem de Sarrià. De les moltes conseqüències que la crisi té a Sarrià de Ter en destacaré dues, possiblement la més negativa i nefasta, i la més positiva, que, encara que no ho sembli, també hi és.

Em refereixo a la complexa i delicada situació de la fàbrica Torraspapel de Sarrià de Ter, per un costat, i a l'aportació del govern de l'Estat de 733.439 € per a fer inversions, obres de millora, i generar ocupació a Sarrià de Ter.

De Manifestació treballadors Torraspapel Sarrià de Ter

Quo vadis Torraspapel?

El passat 6 de novembre saltava la notícia: la direcció de Torraspapel anunciava la presentació d'un ERO (Expedient de Regulació d'Ocupació) que representava, per la fàbrica de Sarrià de Ter, la pèrdua de més de 200 treballadors, en concret 213. La notícia sorprèn a la majoria i sobretot crea perplexitat i gran preocupació: perplexitat perquè precisament la fàbrica de Sarrià de Ter no té pèrdues, sinó beneficis, alhora que aporta coneixement i valor afegit a les altres fàbriques; gran preocupació per la situació laboral dels treballadors afectats i per la fràgil situació de la fàbrica, en cas de prosperar l'ERO i canviar l'activitat productiva de la fàbrica.

Des del PSC de Sarrià de Ter vam lamentar, i així els ho vam comunicar, que ens assabentéssim de la notícia a través dels mitjans de comunicació, quan el govern municipal sabia, de feia mesos, la voluntat de la direcció de l'empresa de tancar la fàbrica o de fer-hi una reducció important de personal. També vam lamentar que el govern no ens convoqués a cap de les reunions que va mantenir amb el comitè d'empresa i amb la direcció de Torraspapel, entenent que com a representants públics que som, i sobretot si en aquest tema actuem des de la unanimitat i en fem bandera, el govern pràcticament no l'exerceixi.

Malgrat el govern, des del PSC de Sarrià de Ter, tan bon punt vam conèixer la notícia vam començar a moure'ns: reunió amb el comitè d'empresa, trucades i xerrades amb treballadors de la fàbrica, reunions i converses amb representants dels governs de la Generalitat i l'Estat, contactes amb els diputats del PSC al Congrés de Diputats, converses amb els sindicats, amb les patronals...

Al llarg de tota la crisi de la fàbrica Torraspapel de Sarrià de Ter, des del PSC hem estat molt actius, d'entrada donant suport al comitè d'empresa i als treballadors, però també fent propostes per afrontar la crisi, fent crides a la mobilització i fent difusió de tota l'activitat i notícies que anaven sorgint. Tota l'acció del PSC de Sarrià de Ter respecte a la crisi de la fàbrica Torraspapel de Sarrià de Ter es pot consultar i llegir al web del PSC de Sarrià de Ter, així com als blocs de l'Assumpció Vila i al meu.

El dijous 13 de novembre es va fer la més nombrosa de les mobilitzacions dels treballadors de la fàbrica Torraspapel de Sarrià de Ter. Una setmana després de publicar-se la notícia, la sensació general era encara d'incredulitat i de gran preocupació. A mesura que anaven passant els dies s'anava definint el problema: no era una qüestió de pèrdues, era una qüestió industrial... però fos quina fos la causa, les conseqüències sempre apuntaven allà mateix: la reducció de la plantilla i el canvi de producció, és a dir, deixar de fer el paper estucat per produir paper autocopiatiu. D'aquesta manera es confirmava la màxima que diu que quan les coses van malament, sempre poden anar pitjor.

El canvi de producció no és un tema menor, ja que apunta de manera inevitable quin serà el futur de la fàbrica. I amb el paper autocopiatiu, amb més de dos-cents treballadors menys, el futur de la fàbrica és més aviat poc esperançador. La percepció general és que la fàbrica Torraspapel de Sarrià de Ter està ferida de mort i té els dies (potser algun any) comptats. M'agradaria molt equivocar-me, naturalment, però passar d'una fàbrica amb més de tres-cents treballadors amb una producció d'un paper fort al mercat i amb departaments de qualitat a tenir una fàbrica de poc més de cent treballadors amb una producció d'un paper cada dia més residual al mercat i prescindint del valor afegit en qualitat i coneixement de la fàbrica, no és massa esperançador.

Al mes de gener de 2009 la crisi de la fàbrica Torraspapel s'ha tancat amb un acord, després d'unes intenses, tenses i llargues negociacions, entre el comitè d'empresa (amb el suport ampli dels treballadors) i la direcció de Torraspapel, un acord, entenem, que és el millor possible, però no el desitjat ni pels treballadors ni pel mateix comitè...

Un dels aspectes que ha planat al llarg de la crisi de la fàbrica Torraspapel de Sarrià de Ter ha estat la possibilitat de requalificar, passant-los a ús residencial, els terrenys de la fàbrica de Sarrià de Dalt. Cal dir que aquest és un interès real de l'empresa, que, sospito, apareixerà més endavant. Quan des del govern ens van comunicar que ells no descartaven aquesta mesura, nosaltres de seguida vam marcar les nostres condicions, que passava pel compromís per part de l'empresa de fer una inversió a la fàbrica que garantís els llocs de treball i en millorés la producció, i en aquests sentit valoràvem que el benefici que l'empresa pogués treure de la requalificació representés entre un 15 i un 20% de la inversió que l'empresa hauria de fer a la fàbrica. Amb la proposta de l'empresa, amb la disminució de la plantilla i amb el canvi de producció no es pot parlar, ni tan sols plantejar, pel PSC de Sarrià de Ter, la requalificació dels terrenys.

On va la fàbrica Torraspapel de Sarrià de Ter? Què vol fer-ne l'empresa? Quins són els seus plans de futur?... Per l'empresa els terrenys de la fàbrica, a Sarrià de Dalt i al sector paperer, a tocar del riu, són un tresor que, potser no avui però sí demà, superada la crisi econòmica, voldran explotar. Esperem que, tot i amb la reducció i amb el canvi de producció, la fàbrica Torraspapel es mantingui per molts anys a Sarrià de Ter... tot i que a ningú se li escapa que té els dies comptats!

--------------------------------------

pd: sobre la crisi de Torraspapel he escrit en aquest bloc:
La crisi esquitxa Sarrià de Ter (Torraspapel), publicat el dissabte 8 de novembre de 2008.
Tempus fugit: contrarellotge per salvar la Torraspapel de Sarrià de Ter, publicat el diumenge 9 de novembre de 2008.
La resistència dels treballadors de Torraspapel de Sarrià de Ter, publicat el dimecres 12 de novembre de 2008.
Comunicat del PSC de Sarrià de Ter sobre la fàbrica Torraspapel, publicat el dijous 13 de novembre de 2008.
Imatges de la manifestació dels treballadors de Torraspapel de Sarrià de Ter, publicat el dijous 13 de novembre de 2008.
Lectura dominical dels diaris locals: Torraspapel, ERO i una nova cervesa, publicat el diumenge 16 de novembre de 2008.
Moció Torraspapel Sarrià de Ter, publicat el dimarts 25 de novembre de 2008.
Novembre 2008: mes fatídic per la fàbrica Torraspapel de Sarrià de Ter, publicat el diumenge 30 de novembre de 2008.
Sobre la requalificació de terrenys de Torraspapel, publicat el dijous 18 de desembre de 2008.
Comunicat PSC Sarrià de Ter sobre el preacord Torraspapel, publicat el divendres 16 de gener de 2009.
Assemblees de Torraspapel a Sarrià de Ter, publicat el dimecres 21 de gener de 2009.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada