divendres, 13 de març del 2009

Homenatge a Carles Rahola diumenge 15 de març a les 5 del matí!

Monument d'homenatge a Carles Rahola a la Rambla de la Llibertat de Girona

Hi ha qui m’ha dit que els qui preveiem assistir a l’homenatge d’aquest proper diumenge a les 5 del matí a Carles Rahola al cementiri vell de Girona estem sonats!. I perquè no a les 12 del migdia?.

Es referia aquest dimecres Anna Pagans a l’hora terrible l’hora, les cinc de la matinada del dia 15 de març de 1939, en què Carles Rahola va ser executat. L’hora, doncs, no és gratuïta, malgrat entenc que hom podria considerar que l’homenatge seria igualment digne de fer-se en un horari més diürn, potser més proper al bermut que no pas a l'esmorzar endormiscat d'un dia feiner. Però guanya càrrega simbòlica fer-li l’homenatge a la mateixa hora que ell, fidel a la República i als seus valors, innocent de tota culpa, va afrontar la mort amb la mateixa integritat i dignitat que va viure la seva vida.

Però no només és l’hora el més rellevant d’aquest acte d’homenatge, ho és també el programa d’actes previst. Convocats a les 5 del matí al cementiri vell de Girona, on va ser afusellat, desfarem el camí que va fer a peu fins al Seminari de Girona, que aleshores tenia funció de presó, passant pel Jardí de la Infància i la Rambla de la Llibertat. Al llarg de tot l’homenatge i, per tant, del recorregut, hi haurà lectures d’escrits de Carles Rahola, una breu audició i la projecció d’un audiovisual.

Aquest és el programa d’actes previst:

GIRONA PER LA MEMÒRIA

Diumenge 15 de març

CONCENTRACIÓ
a les 5 h del matí al Cementiri Vell de Girona
LECTURA DE LA DARRERA CARTA DE CARLES RAHOLA
Xavier Carmaniu / Carme Val

a les 5,30 h
INICI DEL RECORREGUT A PEU EN HOMENATGE A CARLES RAHOLA

a les 6 h al Jardí de l’Infància
LECTURA DE L’ARTICLE “REFUGIS I JARDINS”
Carme Val / Xavier Carmaniu
INTERPRETACIÓ DE “DAMUNT DE TU NOMÉS LES
FLORS” de Frederic Mompou
Titon Frauca

a les 6,45 h al Monument de la Rambla
ACTE D’HOMENATGE
PARLAMENT DE Josep-Maria Terricabras

a les 7 h a la Porta del Seminari
PROJECCIÓ D’UN AUDIOVISUAL
confeccionat per alumnes i professors de l’IES Carles Rahola

a les 7,30 h a la Plaça del Vi
Bus de tornada al Cementiri

Prop de 70 entitats s'han adherit a l'Homenatge a Carles Rahola:

ADAC (Ateneu d’Acció cultural de Girona) / Agrupació Sardanista d’Olot / Amics de Josep Sunyol / Amics de l’Unesco de Girona / Amics de la Sardana Terra Nostra / Associació d’Amics del Museu d’Art / Associació d’Educació Popular Carlos Fonseca Amador de Girona / Associació d’Hostaleria de Girona / Associació d’Ensenyants de Matemàtiques de les comarques Gironines / Associació Guies de Girona / AV Can Gibert del Pla / AV Devesa-Güell / AV Montilivi / AV Sant Narcís / Biblioteca Salvador Allende de Santa Eugènia de Ter / Cafè Bar L’Arc / Cambra de Propietat Urbana de Girona / Candidatura d’Unitat Popular de Girona / Celrà x Palestina / Centre de Formació d’Adults de Girona / Club de lectura de Sant Narcís / Col•legi d’Economistes de Catalunya (Seu Girona) / Col•legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (Dem. Girona) / Col•legi Oficial d’Enginyers Tècnics i Perits Agrícoles de Catalunya (Dem. Girona) / Comissió de la Dignitat / Convergència Democràtica de Catalunya / Coordinadora d’AMPAs de Santa Eugènia i Sant Narcís / Coordinadora d’ONG Solidàries / Diari El Punt / Educadors sense fronteres / Esquerra Republicana de Catalunya / Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) / Fundació Atrium Artis / Fundació Bertrana / Fundació Colomer-Sanz / Fundació Fita / Fundació Josep Pla / Fundació SER.GI / Fundació Valvi / GERDS, Grup Editor de la Revista de Sarrià de Ter / GironaNoticies.com / GRAMC (Grups de Recerca i Actuació amb Minories Culturals) / IES Carles Rahola / IES Santa Eugènia “Els mil i pico” / Iniciativa per Catalunya - Verds / Joventut Socialista de Catalunya (Comarques Gironines) / Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya / Justícia i Pau de Girona / Llibreria 22 / Maulets / Òmnium Gironès / Partit dels Socialistes de Catalunya / Plataforma Gironina de Ciutadans pel Canvi / Professionals Cristians de Girona / Punt de Benvinguda / Ràdio Girona / Ràdio Salt / SiesTV / Societat l’Amistat de Cadaquès / Televisió de Girona / Unió de Joves (Joventuts d’Unió Democràtica) / Unió Democràtica de Catalunya / Unió General de Treballadors

Si Rahola va matinar per afrontar la mort, per defensar la llibertat, el federalisme, la democràcia, la república... matinarem nosaltres per no oblidar la seva injusta mort, per recordar la seva plena vida, per recordar que com ell van ser molts els gironins que van ser executats per les seves idees, per recordar que van ser molts més els gironins i gironines que van patir (exili, opressió, silenci...) la fosca dictadura franquista, per recordar els qui, malgrat tot, van seguir teixint el fil de llibertat i democràcia a l'exili (i també a l'exili interior) mantenint vius els valors que emanaven de la república i que vam poder recuperar, potser encara no del tot plenament, amb la fi de la dictadura i el retorn de la democràcia.

Matinarem aquest diumenge 15 de març per fer un acte cívic, ciutadà, de ciutadania, d'homenatge a Carles Rahola: "Que no torni a aixecar-se el patíbul en el clos august de la nostra noble i estimada Girona ni qualsevol altre indret del món".

-------------------------------------
pd1: l'Homenatge a Carles Rahola al facebook.

pd2: sobre Carles Rahola he escrit/publicat en aquest bloc:
Homenatge a Carles Rahola, dilluns 16 de febrer de 2009
Homenatge a Carles Rahola de l'ADAG. Circular de Justícia i Pau del 1976, dijous 26 de febrer de 2009
La sentència contra Carles Rahola, dimarts 3 de març de 2009
CONFERÈNCIA "Carles Rahola, ciutadà i intel·lectual", dijous 5 de març de 2009
Carles Rahola, ciutadà i intel·lectual, dimecres 11 de març de 2009

1 comentari:

  1. Bon homenatge.
    Penso que si un cas de sonats...., o millor, poca-soltes, ho són els qui hi veuen algun problema en l'hora.
    Allà ens trobarem, per ell, en Carles Rahola i Llorens. Per fer caliu a la família, i als gironins. I per la defensa d'unes quantes coses a les que no hem de renunciar.

    ResponElimina