dimarts, 24 de març del 2009

Quan la política no és pedagogia


Política és pedagogia, va dir Rafael Campalans; així ho defensava també la pedagoga Marta Mata. Perquè la política, com la pedagogia, com l’educació, és un element transformador de la societat. Jo, nosaltres, volem transformar la societat, volem transformar, seguir transformant Sarrià de Ter.

Aquest és un petit fragment del discurs de presentació de candidat a les darreres municipals que vaig pronunciar al Centre Cívic la Cooperativa de Sarrià de Ter el 22 de febrer de 2007. M'hi refereixo perquè sovint aquesta expressió, política és pedagogia, és excessivament utilitzada; conté però un esperit que a voltes sembla que avui per avui la política ha perdut... En qualsevol cas la política no hauria de perdre mai la seva vessant pedagògica, la seva voluntat d'explicar-se (que no justificar-se), la seva capacitat per transmetre els valors democràtics i de transformació de la societat.

El passat dilluns 2 de març al vespre el tinent d’alcalde d’educació explicava al Consell Escolar Municipal (CEM) de Sarrià de Ter el programa Democràcia a l’escola, coincidint amb el 30è aniversari de les primeres eleccions municipals. El tinent d’alcalde ho explicava en el marc del CEM perquè precisament aquest programa anava adreçat a alumnes de cicle superior de primària (5è i 6è). Deia que hi havia prevista una trobada amb els alumnes a l’escola i una segona trobada a l’ajuntament, en una simulació d’un ple d’infants, amb onze alumnes escollits a través d’una votació entre ells, asseguts a les cadires dels càrrecs electes.

El programa té la virtut, com tants altres similars que s’han fet en tants altres municipis, de trobar l’oportunitat per explicar el funcionament d’un ajuntament als alumnes i la possibilitat de viure en pròpia pell la celebració d’un ple debatent alguns temes del seu interès.

Al mateix CEM en què el tinent d’alcalde va explicar el programa vaig intervenir per, entre d’altres qüestions, mostrar la voluntat del nostre grup municipal, el del PSC de Sarrià de Ter, a participar en aquest programa, posant-me a la seva disposició (d’ell i del govern) per assistir a les diferents trobades previstes.

Aquesta setmana ens hem assabentat que la setmana passada l’alcalde i el primer tinent d’alcalde (i president del CEM en tant que regidor d’educació) varen realitzar les reunions amb els alumnes al CEIP Montserrat. I el més trist és que no ens n’hem assabentat precisament perquè el govern ens ho hagi comunicat.

És molt trist que l’alcalde i el tinent d'alcalde s’omplin la boca dels valors democràtics i expliquin el funcionament de l‘ajuntament (els plens, els grups municipals, els regidors...) i que ho facin a esquenes d’un grup municipal. Demostra, en aquest sentit l’alcalde, un baix perfil institucional, menyspreant no només un grup municipal, precisament el què no està al govern, sinó la seva legítima representativitat institucional, doncs mal els pesi a l’alcalde i al seu govern, els quatre càrrecs electes del PSC i el grup municipal del PSC som tan ajuntament com ells.

Sobretot ens sap greu pels alumnes i l’escola, que no hauran rebut la visita de tot l’ajuntamenht, només del govern... Perquè si bé és cert que l’alcalde pot representar tot l’ajuntament, la presència del primer tinent d’alcalde accentuava el seu paper de govern... i pitjor seria encara si nhi van assistir com a portaveus dels respectius grups municipals....

Encara és hora que el govern em convoqui, en tant que regidor-portaveu del grup municipal del PSC, per explicar-nos el programa Democràcia a l’escola i per convidar-nos a participar-hi... No és la primera vegada que l’alcalde actua menyspreant el grup municipal del PSC, confonent govern amb ajuntament... ens agradaria que fos la darrera...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada