dimecres, 5 de juliol del 2023

Abstenir-se de votar


Abstenir-se de votar, no voler votar, no és un acte antidemocràtic, pot ser moltes coses, però mai un acte antidemocràtic; no poder votar sí que ho és.

A partir del moment que votar és un dret, és evident que hom té dret a no voler-lo exercir pel motiu que sigui, per nihilisme, "tant se me'n fotisme", per protestar... El problema és que costa fer-ne una lectura política, de l'abstenció, perquè pot estar motivada per múltiples causes, algunes fins i tot contradictòries entre elles.

És per això, entre altres motius, que sorprenia que una part de l'independentisme fomentés l'abstenció a les eleccions generals del 23 de juliol, i més quan precisament en aquestes eleccions hi concorren diferents opcions independentistes.

Abstenir-se de votar no és antidemocràtic, però pot tenir un punt d'irresponsabilitat, ja que el vot que no es mobilitza, el que no entra a l'urna, no compta en el sentit que no invalida cap resultat, per minsa que sigui la participació; com a vot de càstig, té un valor relatiu, fins i tot discutible.

Si hom vol castigar un partit, o una opció, pot castigar-la més votant a l'adversari que no deixant d'anar a votar. I si cap opció és prou vàlida sempre queda el vot en blanc, més que el vot nul, ja que el vot en blanc és un vot vàlid, però no el nul, com el seu nom indica.

Anar a votar no és obligatori i jo sempre recomanaré fer-ho; és un acte democràtic personal i intransferible, un dret que no sempre hem tingut, un dret que no tothom té. Entenc que poden ser molts els motius per no votar, però al final només compten els vots emesos, només aquests poden ser determinants per decidir parlaments i decantar majories. És a les nostres mans, tan simple i poderós com això... Abstenir-se de votar? Millor abstenir-se d'abstenir-se, i anar a votar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada