divendres, 7 de juliol del 2023

Vint-i-dos coma un, la xifra de la setmana


El personal docent de les escoles i instituts del nostre país aquests dies estan finalitzant el curs, començant a preparar el següent i s'estan formant, abans d'enfilar les seves vacances d'estiu.

Les vacances d'estiu de mestres i professorat solen ser l'enveja (sana i insana) de la resta de persones treballadores, però no tinc clar que hi envegem gaires coses més, al personal docent. La seva és una feina sempre qüestionada, que massa sovint han de fer amb pocs recursos (o si més no, sense els necessaris) i afrontant, des de fa uns quants anys, la complexitat d'un alumnat cada vegada més divers amb i amb necessitats educatives (també socials i emocionals) a les que el sistema educatiu no pot atendre de forma suficient.

Aquest curs el sindicat UGT ha fet pública una enquesta que conclou, entre altres qüestions, que el 22,1 % del personal docent de primària i secundària han patit, com a mínim una vegada al llarg de la seva carrera docent, una agressió física per part de l'alumnat o de les seves famílies. El percentatge puja considerablement més, fins al 53,9 %, en el cas d'agressions verbals, insults o amenaces.

És evident que no cal retornar a l'antiga autoritat del mestre o professor, aquella que quan el pare s'assabentava que el mestre havia castigat el seu fill, el castigava encara més; però tampoc cal despullar del tot l'autoritat del personal docent, i encara menys el respecte per la seva feina, quan en la mateixa situació ara el pare, o la família, qüestiona el seu criteri moltes vegades sense entrar en raó.

Que gairebé un de cada quatre docents hagi patit alguna agressió física i més de la meitat hagin patit agressions verbals són dades que ens haurien d'alarmar en l'àmbit educatiu, també socialment.

A risc d'equivocar-me, ben segur que una millor atenció a la diversitat i a la complexitat de l'alumnat ajudaria a minimitzar aquestes dades, també una millor atenció social i educativa a les famílies de l'alumnat en clau comunitària.

En qüestió de dies el personal docent iniciarà les seves vacances, per a mi més que merescudes vacances!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada