dimarts, 18 d’octubre del 2022

Pous de memòria


 La setmana passada vaig assistir a la xerrada "Els ponts d'Eiffel a Girona", a càrrec de la gironina i veïna de l'eixample Ma. Àngels Palahí. La xerrada servia per a presentar l'exposició homònima que fins a finals de mes podeu visitar al Centre Cívic de Pont Major; hi trobareu imatges antigues dels vuit ponts (sí, vuit!) que Eiffel va construir a Girona, tots ells anys abans que la mítica torre parisenca.

La xerrada va ser molt interessant, sobretot perquè a les dades i dates més històriques la Ma. Àngels Palahí hi anava afegint records i vivències personals, construint així un fil encara més interessant; per les dades a seques ja tenim les enciclopèdies!

A més dels ponts també es va parlar de moltes altres històries de la ciutat, vinculades d'una o altra manera amb els ponts Eiffel, com les "noves" Peixateries Velles, que donà i dóna nom al pont, o de l'Alferes Huarte, que no va morir per l'esfondrament d'un pont Eiffel, sinó per un de pedra que el va substituir...

El que vam fer l'altre dia, a banda d'un exercici de nostàlgia, va ser sobretot un exercici de memòria; tenim al nostre voltant persones amb una memòria prodigiosa, veritables pous de memòria. I la seva memòria mereix ser pouada per evitar que es perdi, pouada i compartida.

Va avançar-nos la Ma. Àngels Palahí que ella, amb el suport de l'Associació de Veïns de l'Eixample, ja estan preparant una nova exposició sobre els trens i, ja abans de fer-se, es va encetar una interessant i apassionada conversa sobre el tren petit que passava pel Pont Major i Sarrià de Ter, sobre alguns dels seus accidents...

Esperarem que l'exposició dels trens estigui enllestida i que en el seu viatge itinerant pels barris faci parada a Pont Major, i seguirem fent memòria, que tot i que tothom té la seva, quan es comparteix esdevé patrimoni col·lectiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada