dilluns, 18 de juliol del 2022

Agustí Vila, de pedra picada


L'any 2003 Sarrià de Ter va ser Vila Gegantera Gironina. Tal honorable condició es va fer coincidir amb la celebració del 15è aniversari de la colla gegantera, els Amics dels Gegants de Sarrià de Ter.

El punt àlgid de la celebració va ser a mitjans de juny, amb l'11a Vila Gegantera de les comarques gironines i entre els nombrosos actes d'aquell cap de setmana (xerrades, tallers, cercavila, ball de gegants...) es va inaugurar l'escultura "Els Gegants" a la plaça dels Gegants de Sarrià de Ter.

L'escultura, de pedra picada, era una reproducció d'en Cinto i la Maria, els gegants actuals de la colla, obra d'Agustí Vila Perich, de Sant Julià de Ramis.

Picapedrer d'ofici l'Agustí Vila va començar a fer escultures, a treballar la pedra de forma més artística, quan es va jubilar i casa seva, també el seu pati, és ben bé una casa museu.

L'any 2003 jo formava part de la junta directiva dels Amics dels Gegants de Sarrià de Ter i naturalment vivia de molt a prop tot aquest esdeveniment. També el vivia amb certa proximitat amb l'Ajuntament, ja que en paral·lel formava part d'una de les llistes per a les eleccions municipals d'aquella primavera.

L'alcalde Josep Turbau mesos enrere havia encarregat l'escultura a l'Agustí Vila, fascinat, dedueixo, per la seva habilitat artesana i artística. Setmanes abans d'inaugurar-se l'escultura vaig anar a fer una visita a l'artista i a banda d'impressionat per la majestuositat de l'escultura, tallada d'un gran bloc de pedra de Girona de més de dos metres, vaig quedar meravellat per la bonhomia i hospitalitat d'aquell modest picapedrer.

Avesat a treballar-hi cada dia el que ell trobava normal per a mi era, és encara, extraordinari. A banda de la dels Gegants l'Agustí Vila també me'n va mostrar i explicar d'altres, i també la seva col·lecció d'escuts municipals i altres peces tallades. Tres anys més tard vaig tornar-hi per veure la seva impressionant rèplica de Floquet de Neu...

Dies enrere l'Agustí Vila es va morir i amb ell també es va morir un xic més el seu ofici de picapedrer. La seva obra, de pedra picada, és part del seu llegat, amb entre d'altres l'escultura dels Gegants, a partir d'ara també serà motiu de record i homenatge.

DEP.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada