dilluns, 4 de juliol del 2022

La plaça ja no té cinemes


La plaça dels cinemes ja és quasi com el pont de Can Vidal: roman la plaça {la de la Independència) però ja no hi ha cinemes.

Dies enrere va tancar, sense previ avís, el darrer vestigi que donava aquest sobrenom a la plaça i suposo que serà qüestió de temps que aviat no quedi cap rastre dels cinemes Albèniz, com no en queda cap del Gran Via ni del Coliseu Imperial, el primer amb cara i ulls que es va instal·lar a la plaça de la Independència de Girona.

Tampoc hi ha rastre de l'Ultònia, que era a tocar, sota l'hotel homònim, ni dels Catalunya, que eren a l'eixample gironí; no gaire lluny dels Catalunya hi havia el Cinema Orient, del que (a diferència dels altres) jo no en tinc cap record, i el Modern, al bell mig del barri vell, és ara "El Truffaut". Els més contemporanis Lauren també són història i encara es mantenen dempeus, a Girona ciutat, els Ocine.

La de les sales de cinema és una lenta i tràgica crònica d'una mort anunciada, i patrocinada, per les plataformes digitals. I per més que reivindiquem les sales i el seu factor diferencial (pantalla, qualitat de so...) el cert és que mentre ens en lamentem seguim pagant la subscripció per engolir més pel·lícules i sèries de les que podem veure el que ens resta de vida, des de la comoditat del sofà i controlant el comandament a distància.

El tancament dels cinemes Albèniz fa mal pel que suposa (una activitat econòmica i cultural menys) i pel que representa (la confirmació d'un canvi irreversible en el consum audiovisual). També fa mal perquè, com ha passat recentment amb Cal Rei o amb la Llibreria Geli, desapareix una Girona que d'una o altra manera també és nostra i tenim por que es faci fonedissa. A mi em va passar, per exemple, quan el darrer boter de Pedret va plegar veles...

La plaça ja no té cinemes, ni independència, a banda de la de fa més de dos-cents anys!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada