dijous, 15 de juny del 2017

Joseph Goebbels, el procés i les mentides


"Una mentida repetida mil vegades es converteix en veritat". La frase se li atribueix a Joseph Goebbels, ministre per la Il·lustració Pública i Propaganda del Tercer Reich, és a dir, de l'Alemanya nazi.

Ara es parla més de postveritat, que no de mentides infundades, però l'essència és la mateixa: fer prevaldre una veritat, un relat, fins i tot una realitat més o menys il·lusòria i excloure alhora les altres veritats, els altres relats, les altres realitats més o menys il·lusòries... Quelcom semblant a la història que escriuen els vencedors, la que imposen als vençuts...

Aquesta setmana Joseph Goebbels sembla haver ressuscitat; bé, sembla que, en relació a la seva manipulació de la realitat i la veritat, sempre tant interpretables, no ha mort mai!

El cas és que aquesta setmana vaig escoltar un tertulià, periodista per a més informació, que bé podríem definir com a independentista mencionar Joseph Goebbels per explicar les mentides que des de Madrid fabriquen i escampen contra Catalunya.

Hores després vaig llegir un article d'un periodista, que bé podríem definir com a unionista, que també vinculava les (males) arts de Joseph Goebbels en relació a les mentides que des de Catalunya fabriquen i escampen contra Espanya.

Entre tantes mentides alguna veritat deu haver-hi, a un i altre costat de la riba, però em temo que ni que la repeteixin mil vegades deixarà de semblar mentida!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada