dissabte, 13 de març del 2021

"Me and Bobby McGee". Minuts Musicals amb nom propi

Al voltant d'aquesta cançó hi ha molts noms propis, però si n'haguéssim de destacar dos, sens dubte serien els de Kris Kristofferson, un dels coautors de la cançó, i Janis Joplin, l'artista que, tot i que pòstumament, la va fer eterna!

La cançó va formar part del disc pòstum "Pearl", publicat fa cinquanta anys, mesos després de la tràgica mort de Janis Joplin, i va ser l'única cançó que Joplin va cantar que va arribar al número u de les llistes d'èxit nord americanes! Joplin coneixia a Kris Kristofferson, amb qui sembla que havia mantingut quelcom més que només una bona amistat, i precisament aquesta cançó va permetre al també músic i actor consolidar-se com a compositor, després de deixar la carrera militar, rebutjant una oferta de professor de literatura en una acadèmia, per provar sort i guanyar-se la vida com a compositor.

L'èxit no li va venir de cop, i com sol passar, li va venir de forma inesperada. De fet la idea d'aquesta cançó no va ser seva, sinó de l'altre autor, Fred Foster, aleshores propietari del segell Monument Records, pel que Kris Kristofferson treballava. Foster li va encarregar que composés una cançó que portés per títol "Me anb Bobby McKee".

Però qui era Bobby McKee? I perquè finalment la cançó es va titular "Bobby McGee"?
Al mateix edifici del segell Monument Records hi havia una oficina de dos germans lletristes, que tenien una secretària que es deia  Barbara (Bobby) MacKee; diu la llegenda que Foster es va colar en una reunió dels lletristes sense trucar a la porta amb l'excusa de veure a la secretària, que sens dubte el deuria deixar prou impressionat com per demanar-li al seu amic Kris Kristofferson que composés una cançó amb ell i la secretària com a protagonistes.

Resulta, però, que en la trucada de telèfon Kris Kristofferson no va entendre bé el cognom i en comptes de MacKee va escriure McGee, i la resta, com la cançó, ja és història!

El cantant de country Roger Miller va ser el primer en cantar i publicar "Me and Bobby McGee", i a banda de l'eterna Janis Joplin, també l'han cantat i publicat, entre d'altres, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash i, sí, també Kris Kristofferson!

De totes, la millor és la de la Janis Joplin!







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada