divendres, 5 de març del 2021

Les cites dels llibres. "La gatera", de Muriel Villanueva i Perarnau


Ella, valenciana, en diu gatera, i hi ha qui en diu gatonera; jo sempre n'he dit i sentit dir, al "forat rodó en una porta o en una paret per on poden entrar i sortir els gats", forat gatiner!

El que l'escriptora Muriel Villanueva i Perarnau va obrir al llibre "La gatera", premi Just M. Casero 2011, entre els dos pisos simètrics que hereta la protagonista de la novel·la, ens endinsa en una intrigant dualitat entre la realitat i la ficció, la vida i la mort, la masculinitat i la feminitat...

El llibre, que compta els capítols per mesos, s'inicia amb dues cites i en la darrera intuïm que aquesta gatera és, també i alhora, un llindar...
"- La missió de l'art no és copiar la natura sinó expressar-la! No ets un vil copista, sinó un poeta! [...] Ni el pintor, ni el poeta, ni l'escultor no haurien de separar l'efecte de la causa que són irresistiblement l'un dins l'altre!"
Honoré de Balzac, "L'obra mestra desconeguda"
"El trencament, l'aïllament, el tancament en si mateix com a causa principal de la pèrdua d'un mateix. No allò que succeeix a dins sinó allò que s'esdevé en la frontera entre la consciència pròpia i l'aliena, en el llindar."
Mikhaïl Bakhtin, "Estètica de la creació verbal."
Miau!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada