dilluns, 22 de març del 2021

La normalitat de treballar


L'any 2013 una petita empresa de Lloret de Mar, Construcció i Rehabilitació Salichs, va rebre un dels Premis Incorpora 2013 per la seva contribució a la inserció laboral de persones que, pel motiu que sigui, tenen majors dificultats d'accedir al mercat laboral.

Recordo que la candidatura la va presentar i defensar la Fundació Astrid 21, una de les entitats del grup de Girona del programa Incorpora de la Fundació "la Caixa". L'entitat col·laborava estretament amb l'empresa i els darrers anys hi havia fet fins a quatre insercions laborals de persones amb Síndrome de Down.

La candidatura de Construcció i Rehabilitació Salichs no només va passar el tall de Girona, també el de Catalunya i, juntament amb Embutidos Monter, va ser una de les premiades en la 5a edició dels Premis Incorpora, que aleshores eren d'àmbit estatal.

Per tal d'il·lustrar el reconeixement, setmanes abans del lliurament vam concertar una visita a Construcció i Rehabilitació Salichs (també a Embutidos Monter) per a fer unes fotos i una petita peça de vídeo, i el responsable de l'empresa ens va citar, a mi i a l'equip de comunicació, a l'oficina de la constructora per desplaçar-nos després en una obra.

En una obra?, vaig preguntar, reconec entre sorprès i incrèdul!
Sí, anirem a gravar a peu d'obra!, em va respondre el responsable de l'empresa...

Aleshores, a la tardor de 2013, l'empresa estava fent unes obres de millora del Club Nàutic Cala Canyelles i a peu d'obra hi treballava, com a manobre, un noi amb Síndrome de Down.

Reconec que, un cop més, vaig ser víctima dels meus prejudicis... Em pensava que la persona amb Síndrome de Down contractada per l'empresa constructora estaria a les oficines, fent funcions de bidell o d'auxiliar administratiu... I no, me la vaig trobar a peu d'obra, pastant ciment!

A partir d'aquell moment vaig prendre consciència que la discapacitat, també la Síndrome de Down, és tan diversa com la no discapacitat, i que la Síndrome de Down no defineix, només, a les persones que la tenen, com a mi no em defineixen només ni l'estigmatisme ni la hipermetropia...

I perquè no una persona amb Síndrome de Down treballant de manobre? I perquè no treballant en un magatzem, en una cuina, en una botiga o, fins i tot, en una oficina?

Des del programa Incorpora de la Fundació "la Caixa" reivindiquem, en motiu del Dia Mundial de la Síndrome de Down, la normalitat de treballar... 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada