divendres, 12 de març del 2021

Les cites dels llibres. "Los patitos feos", de Boris Cyrulnik


Sincerament, no sé què és més difícil de dir, si el cognom d'aquest reputat neuropsiquiatra o el terme pel que és tot un referent: resiliència!

Si al seu dia tots els camins portaven a Roma, es podria dir que des de fa més de vint anys tots els camins de l'educació i del treball social porten a aquest llibre, "Los patitos feos" (Editorial Gedisa, 2002) de Boris Cyrulnik, llibre de capçalera de tothom que vulgui combatre el determinisme social, que lluiti contra la pobresa hereditària i que cregui en el poder transformador de l'educació, en el seu sentit més ampli.

És clar que, ara i aquí, no es tracta tant d'explicar el llibre sinó de desvetllar amb quina cita literària l'autor ens el presenta, i la cita d'aquest llibre és tan imprevisible com evident!
"Aleshores es va dirigir cap a ells, amb el cap baix, per fer-los veure que estava disposat a morir. I llavors va veure el seu reflex a l'aigua: l'aneguet lleig s'havia transformat en un superb cigne blanc... "
Hans Christian Andersen, "L'aneguet lleig".
El llibre, tot i els seus vint anys, és encara avui una enriquidora i optimista lectura que transmet l'esperança que cap ferida mai és irreversible; Boris Cyrulnik parla amb coneixement de causa, doncs ell també va ser un aneguet lleig...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada