dilluns, 8 de març del 2021

8 de març, 2 dades i un temor


Al mes de gener, i ja em les dades de 2020 tancades, toca revisar alguns dels indicadors del programa Incorpora de la Fundació "la Caixa" més enllà de les insercions totals, entrar un xic més en el detall per a confirmar o refutar el que el nas i la intuïció semblen ensumar.

Generalment comparo les dades d'un any amb les del seu anterior, en aquest cas les dades de 2020 en relació a les de 2019. Un indicador que observem és el de les ofertes que hem gestionat i que han acabat en inserció, i aquí més que la dada global, el que ens interessa és la seva segmentació per la Classificació Nacional d'Ocupacions (CNO) en els seus tres nivells.

Fent una primera visió de les dades del grup de Girona del programa Incorpora vaig observar un increment notable de les ofertes del CNO de nivell 1 "O - Trabajadores no cualificados en servicios (excepto transportes)", que inclou, en els nivells 2 i 3 el personal de neteja.

A l'any 2019 aquestes ofertes van representar el 26% de les ofertes tancades amb insercions, i juntament amb les del CNO "G - Trabajadores de los servicios de restauración y comercio", amb un 25,2%, van representar pràcticament la meitat de les ofertes tancades amb inserció al 2019.

Al 2020 la situació va ser molt diferent: mentre les ofertes tancades amb inserció relacionades amb la restauració i el comerç van caure fins al 19,5%, les relacionades amb el personal no qualificat en serveis es van enfilar fins al 34,7%.

Les dades confirmen el que ja vam veure, viure i patir: la restauració i gran part del comerç van patir (encara ho fan) molt, i els treballs no qualificats en serveis es van incrementar. Convé apuntar que el 90% de les ofertes del CNO de nivell 1 "O - Trabajadores no cualificados en servicios (excepto transportes)" es corresponien amb personal de neteja.

Uns altres indicadors que observem són el de persones ateses i persones inserides; els analitzem per col·lectius i també per gènere. En clau de gènere històricament no observem diferències significatives en l'atenció i les insercions de dones i homes, amb uns percentatges que es mouen al voltant del 51% - 49%, punt amunt, punt avall.

Aquest 2020, però, sí que vaig observar una certa desviació en clau de gènere, i no en l'indicador de persones ateses (51% dones - 49% homes), dades semblants a les de 2019, sinó en l'indicador d'insercions: mentre que al 2019 el 52% de les insercions van ser de dones i el 48% d'homes, aquest 2020 les insercions de dones van representar el 55% de les insercions totals, i les dels homes el 45%.

Aquests 3 punts d'increment del percentatge de dones inserides el vaig relacionar directament amb la dada anterior, amb l'increment de les ofertes tancades amb inserció del personal de neteja, posicions en les que majoritàriament es contracten dones.

Les dades confirmen el que ja vèiem que ens passava al llarg de l'any passat, amb l'esclat de la pandèmia, una realitat que el prospector d'empreses de Càritas Diocesana de Girona i tècnic d’inserció laboral del programa Incorpora Ezequiel Mir Casas ja va copsar, posant en valor la importància del treball de totes aquestes dones.

Aquesta realitat, la de les dones que, també i especialment durant aquesta pandèmia, ocupen i s'ocupen dels "treballs essencials", fa aflorar un temor que aquests dies CCOO ha denunciat: el risc que aquesta situació no perjudiqui encara més la precarietat laboral de les dones i eixampli més la bretxa salarial en clau de gènere.

Seria una llàstima que, lluny de reforçades, les dones i les seves condicions laborals encara en sortissin més perjudicades, i és que les dones no només ocupen la majoria de les posicions que estan a la primera línia del Covid-19 (personal sanitari, personal de residències i personal de neteja), també s'han emmalaltit i emmalalteixen més que els homes.

No ens falten motius, doncs, per a seguir reivindicant el 8 de març, dia internacional de les dones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada