divendres, 29 de març del 2019

La frase cèlebre de la setmana, sobre la mentida


S'atrapa abans un mentider que un coix! No serà aquesta, l'única frase cèlebre que avui m'agradaria destacar sobre la mentida, sobre l'art de mentir, cas que mentir sigui una art! En destacaré més, doncs en aquestes frases cèlebres sobre la mentida hi ha molta veritat!

La mentida és inevitable, sobretot quan la veritat és tant subjectiva, i a vegades fins i tot necessària, com la pietosa, inspirada, com ens recorda el diccionari, "per la pietat, la compassió", però alhora la mentida és altament perillosa, sobretot quan, a base de repetir-se, pot esdevenir quelcom molt proper a la veritat o, encara pitjor, a la realitat! "Calumnieu amb audàcia, alguna cosa sempre quedarà", va dir Francis Bacon.

No sé si de totes la pitjor mentida és la que ens infligim a nosaltres mateixos, conscientment o no; "la mentida més comuna és aquella amb la qual un home s'enganya a si mateix. Enganyar els altres és un defecte relativament va", va dir Friedrich Nietzsche.

Tot i que també és devastadora la mentida que, sostinguda, sotmet i fins i tot condemna a qui en són víctimes, fins i tot mentides com un piano! Potser per això, per coneixement de causa, Adolf Hitler va afirmar que "les grans masses sucumbiran més fàcilment a una gran mentida que a una petita."

Segur que tanta mentida amaga alguna veritat, però aquesta seria com buscar una agulla en un paller, un paller de mentides! I vist aquest panorama, els mesos que portem i els que ens esperen, ja ens podem calçar si fem cas a la frase cèlebre del polític alemany Otto von Bismarck: "mai es menteix més que després d'una cacera, durant una guerra i abans de les eleccions."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada