dissabte, 6 de febrer del 2021

"Adéu, Sally estimada". Minuts Musicals amb nom propi

Aquesta setmana passada a molts no ens va passar desapercebuda la commemoració del 75è aniversari del naixement del cantant de folk Xesco Boix; a casa guardem un disc de vinil dedicat del seu puny i lletra.


"Per en Bernat i en Roger, amb qui vam cantar a l'Escola Natzaret. M'hi he trobat molt bé cantant aquí. A veure què passa d'aquí 15 anys, nois. ¿Qui sap?. Ben vostre. Xesco"

Però aquest no és el darrer record inesborrable que tenim d'ell.

En una vella cinta de casset hi conservem una gravació, d'encara no vuit minuts, que vam fer a Cantallops a finals dels anys setanta; la cinta duu per títol "Veu d'en Just", ja que és de les poques, sinó l'única gravació que tenim de la seva veu.

En aquesta cinta sobretot hi sortim el meu germà i jo cantant, bé, el meu germà cantant i jo fent el que puc... També canta el meu pare, en Just Manuel Casero Madrid, i de fons es senten les veus de la meva mare, que també les taral·leja, del meu oncle, que era qui gravava, i dels meus avis. La cinta és un petit tresor sonor, revaloritzat sobretot per la veu d'en Just, curiosament coetani d'en Xesco Boix.

Una de les cançons que el meu germà canta és "Adéu, Sally estimada", una cançó molt viatjada, com tantes altres de populars, que a casa nostra va arribar de la, la guitarra i la veu d'en Xesco Boix.

La cançó original no es diu "Adéu, Sally estimada", sinó "Hieland Laddie" (o també "Highland Laddie") , i en Xesco la va adaptar de la versió que en va fer el gran Pete Seeger. "Hieland Laddie" és una popular cançó marinera escocesa i, com tantes altres, té diferents lletres i versions.

La cançó cantada pel meu germà, en la gravació casolana, és la que dies enrere vaig fer servir per obrir el vídeo commemoratiu del 40è aniversari de la mort del meu pare, i avui la versió d'en Xesco Boix pot servir, també, per a retre-li homenatge, ara que hem recordat el 75è aniversari del seu naixement...

 

Afegim-hi també la versió de Pete Seeger!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada