dimarts, 16 de febrer del 2021

Ràdio Sarrià... per a què?


Fa quatre anys em preguntava si Ràdio Sarrià tenia sentit, i aquesta és una pregunta que no es pot respondre només amb un sí o un no...

El que hauria de donar sentit a Ràdio Sarrià, com de fet a qualsevol emissora local, no és tant el fet de ser-hi, d'existir, sinó sobretot la seva utilitat, la seva finalitat, i la millor manera de definir-la és responent a la pregunta "per a què" Ràdio Sarrià?

Per a què ha de servir, doncs, Ràdio Sarrià?
Al llarg dels seus 35 anys Ràdio Sarrià ha estat servit essencialment per a fomentar la informació local i per a promoure la participació.

Aquests fins s'han garantit, fins fa uns anys, amb la suma de la gestió directa de l'Ajuntament, en col·laboració amb l'entitat Ona Sarrià, i amb la participació desinteressada de col·laboracions d'entitats i persones voluntàries, totalment amateurs, del poble.

Aquest model ha permès fer un bon treball de la informació local, i eixamplar la graella amb una bona proposta de programes i espais radiofònics musicals, culturals, socials i i esportius propis, amb un grup d'entitats i persones col·laboradores divers i actiu.

Per a mi, si és per a fer i generar tot això, Ràdio Sarrià té sentit, tot i ser una emissora petita i modesta, precisament perquè és una emissora petita i modesta...

Avui, però, ni el model de la ràdio ni el de la seva gestió van en aquesta direcció. La privatització de la gestió de Ràdio Sarrià per part d'una empresa del sector, lluny d'aportar valor afegit al model tradicional, aportant coneixements i recursos complementaris, corre el risc que l'acabi dilapidant, per la simple priorització dels interessos de l'empresa que la gestiona per davant dels de la pròpia emissora, lliurada a mans de l'empresa (com qui es treu les puces de sobre) per part del govern municipal.

Ràdio Sarrià tampoc ha pogut (o volgut) escapar del procés de privatització de les emissores locals, un caramel per algunes empreses que veuen en aquestes emissores l'oportunitat de gestionar uns recursos prou ben pagats via concessions municipals...

Sarrià de Ter no necessita una ràdio despersonalitzada, desvinculada de la seva gent i del batec social i cultural. L'Ajuntament de Sarrià, tots i cadascun dels grups municipals, s'ha de preguntar per a què volen Ràdio Sarrià, quina ha de ser la seva finalitat.

En la meva (modesta) opinió, Ràdio Sarrià hauria de tornar a ser un actiu de participació i informació local, una emissora oberta a les entitats i persones que vulguin col·laborar-hi...

Si la seva finalitat ha de ser, essencialment, esdevenir un servei que gestiona una empresa privada segons els seus interessos, potser Ràdio Sarrià començaria a perdre sentit, car s'allunyaria del seu esperit fundacional i de la seva raó de ser...

Potser seria hora que, a banda del fer-se en el plenari municipal, el debat sobre el model de la ràdio fos més obert i participatiu, que Ràdio Sarrià, a banda de propietat municipal, és patrimoni del poble! 

Ara que, sembla ser, se'n debat un possible reglament, hauria estat bé, en el marc del Dia Mundial de la Ràdio, afrontar aquest debat obert, fer un procés participatiu sobre la ràdio local de present i futur que volem a Sarrià de Ter... De fet encara hi seríem a temps!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada