dijous, 21 de setembre del 2017

Excepció d'estat


Després de dies d'escorcolls a impremtes, investigacions, persecucions de cartells i urnes o incautacions de les paperetes de votació del referèndum la policia espanyola va iniciar ahir les detencions de membres del govern català. Els fets i la seva magnitud són, sense cap mena de dubte, excepcionals i inèdits des de la recuperació de la democràcia i ens deixen unes escenes que semblen més pròpies de temps pretèrits que no dels nostres dies.

Ja sabem que la resposta de l'estat espanyol és implacable i que aquesta és la resposta que vol el govern espanyol: estàveu avisats, va dir ahir el president Rajoy. No sé si és del tot conscient del mal que aquestes imatges fan no només al seu govern, també a la pròpia democràcia espanyola, i a la seva protecció dels drets i llibertats.

En el fons el president Rajoy no té altra sortida doncs l'única sortida que ell ha donat a la proposta (desafiament, si voleu) del referèndum català ha estat el cul de sac de l'imperi de la llei: desinhibint-se de qualsevol afrontament polític Rajoy deixa que el procés derivi només per la via judicial, negant-li la política a la política.

El desembarcament de la Guàrdia Civil a Catalunya és un mal símptoma, ja que sembla, i ara ja s'ha evidenciat, que és el preludi d'una batalla que ja es lliura a les institucions catalanes, amb detencions i al carrer amb concentracions i manifestacions...

I mentre la policia espanyola deté càrrecs del govern de la Generalitat el govern espanyol reté i pren el control de l'economia catalana en un episodi més de la dilaceració de l'autonomia catalana. Potser sí que al final tot plegat és una competició entre els governs català i espanyol per veure qui es carrega abans l'autonomia catalana, uns per reduir-la al mínim, els altres per fer-hi néixer de les cendres un nou estat!

No sé si aquesta situació representa un estat d'excepció en tota regla però sí que situa a Espanya en una excepció d'estat i la situació en lamentablement excepcional alhora que excepcionalment lamentable.

Estaven avisats, deia ahir el  president Rajoy... tan avisat com ho estava, i està, també ell!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada