dimarts, 19 de setembre del 2017

1.000 maneres d'aturar el referèndum


El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, està escrivint aquests dies un capítol més de la història d'Espanya comandant l'ofensiva per terra mar i aire al referèndum convocat pel govern català. Aquest capítol bé podria anomenar-se "1.000 maneres d'aturar el referèndum" i per subtítol podria afegir-hi "... i no morir (políticament) en l'intent".

No són poques les accions que, sota l'imperi de la llei sagrada de la Constitució, s'estan duent a terme aquests darrers dies: perseguir urnes, requisar cartells electorals, tancar webs, enviar cartes als alcaldes, enviar la policia als mitjans de comunicació o intervenir l'economia del govern...

Arribat a aquest punt el govern i l'estat espanyols van a totes contra el referèndum, com a totes hi van el govern català i els grups polítics que li donen suport, a favor. Acció - reacció. El govern català té la iniciativa i això, generalment, sol ser un avantatge. I la iniciativa no només l'ha buscat, sinó que el govern espanyol li va donar quan va renunciar a una de les maneres d'evitar aquest referèndum (no constitucional): la política en majúscules!

Rajoy no només busca ara les mil i una maneres d'aturar el referèndum, ell, el seu partit i el seu govern també han contribuït, intencionadament o no, a provocar-lo; de fet el propi Rajoy també ha escrit un capítol més de la història d'Espanya que bé es podria titular "1.000 maneres de provocar un referèndum" i per subtítol podria afegir-s'hi "...i que el president de la Generalitat mori (políticament) en l'intent".

Entre les maneres de provocar-lo hi trobaríem les signatures contra l'Estatut de Catalunya, la negació a negociar un nou pacte fiscal, les reiterades desatencions de les necessitats d'inversió de Catalunya o el menys teniment (per dir-ho suau) a la llengua i cultura catalanes...

La paradoxa de Rajoy, el seu drama, és que cada manera que troba per aturar el referèndum esdevé automàticament en una nova manera de provocar-lo, generant una espiral de final imprevisible que sembla no tenir aturador, doncs és evident que passi el que passi l'u d'octubre, el referèndum, la proposta d'un referèndum per Catalunya, no s'aturarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada