dimecres, 6 de setembre del 2017

L'1O, el torpede directe als fonaments de Catalunya!


"La gent només se sent vinculada a unes eleccions democràtiques quan comparteix un vincle bàsic amb la majoria dels altres votants."

La frase no és meva sinó de l'escriptor israelià Yuval Noah Harari i la vaig llegir, aquest estiu sota el para-sol i amb els peus jugant amb la sorra, en el seu llibre "Homo Deus. Una breu història del demà" (Edicions 62).

Naturalment aquesta frase no està escrita en el context polític del procés i el referèndum d'independència de Catalunya però, com segurament la majoria de vosaltres ara, quan la vaig llegir no vaig poder evitar pensar en el referèndum i en el seu procés polaritzat d'atracció - rebuig.

De fet el propi Yuval Noah Harari explica immediatament després que "si l'experiència dels altres votants és aliena a mi, i crec que no entenen els meus sentiments i no els importen els meus interessos vitals, aleshores, encara que guanyin cent a u, no tinc cap motiu per acceptar el veredicte."

Com si llegís la realitat catalana les paraules de Yuval Noah Harari es podrien importar no només al Parlament de Catalunya, pràcticament també arreu del país, allà on la voluntat d'uns no és reconeguda pels altres, i viceversa.

I el paràgraf finalitza amb aquesta reflexió, que també podem importar, especialment un dia com avui, que el Parlament de Catalunya aprova no sense controvèrsia, la llei del referèndum: "normalment les eleccions democràtiques funcionen només dins de poblacions que tenen algun vincle comú previ, com unes creences religioses i uns mites nacionals compartits. Són un mètode per resoldre desacords entre persones que ja estan d'acord amb els fonaments."

Veiem avui, d'una manera molt més clara i diàfana que anys enrere, la confrontació de diferents relats i mites precisament no compartits, i és evident que el que planteja el referèndum afecta directament als fonaments de Catalunya; per això resulta tan difícil que pugui resoldre els desacords, cada vegada més agres, que vivim Catalunya endins.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada