dimecres, 3 d’abril del 2013

El treball ens farà pobres


El treball us farà lliures”. Aquesta és el lema (arbeit macht frei) que donava la “benvinguda” als qui entraven presoners a molts camps de concentració nazis durant la Segona Guerra Mundial. Aquí no s'hi val ni la ironia ni la sàtira, aquí només hi cap la ignomínia! Al darrere d'aquest lema no hi havia ni un bri de llibertat, sinó treballs forçats en el millor dels casos i la mort com a únic alliberament possible per a la immensa majoria.

Vindrà el dia que el treball vencerà”. A casa sempre hi he vist un quadre, de fet és un pòster emmarcat, on aquesta frase acompanya una de les escenes més conegudes de la pel·lícula “Novecento” (Bernardo Bertolucci, 1976), on apareixen en primer pla dos homes i una dona amb un infant als braços acompanyats per una munió de gent obrera tot darrera. El pòster, utilitzat pel PSC en les primeres eleccions democràtiques (15 de juny de 1977) després del franquisme volia simbolitzar l'anhel que de nou amb la democràcia el treball, la classe obrera, venceria!

Avui el treball és un dret o, dit d'una altra manera, les lleis ens diuen que tenim dret al treball. És gràcies al treball que prosperem, que podem emancipar-nos i construir una vida, la nostra vida. És gràcies al treball, o per a ser més exactes al seu rendiment, que podem desenvolupar-nos entre el viure per treballar i el treballar per viure! És treballar el que ens fa, per a molts, homes i dones de profit!

No treballar avui és un drama! No disposar dels rendiments del treball, d'un sou, és un autèntic drama per a moltes persones, per a moltes famílies! Sense ingressos fixes i regulars els deutes s'acumulen i es fan cada dia més grans i de difícil retorn. No treballar avui pot esdevenir un factor de risc social, de risc de pobresa.

Actualment l'Eurostat (l'oficina estadística de la Comissió Europea) fixa el llindar de pobresa en el 60% de la mediana dels ingressos per unitat de consum. No entrarem ara a valorar si aquest és el millor indicador o no, però en qualsevol cas convé recordar que la taxa de risc de pobresa a Catalunya al 2011 era del 26,3% (29,8% a Espanya).

La situació de la pobresa respecte el treball, però, en comptes de millorar sembla anar de mal en pitjor, fent cas d'algunes dades extretes d'estudis recents que vinculen el risc de pobresa en relació al treball.

Segons l'"Informe sobre el risc de pobresa relacionat amb el mercat de treball" del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), publicat recentment, situa, amb dades de 2010, en un 30,3% les persones aturades en risc de pobresa i en el 13,7% el risc de pobresa de les persones ocupades (1,7 punts més que l'any 2009). D'altra banda el “1er Informe sobre la Desigualdad en España 2013” de la Fundación Alternativas situa en el 12,7% (10,7% al 2007) la taxa de “pobresa laboral”. És a dir, ni estar ocupats, ni tenir feina, ens allibera del risc de pobresa!

Avui ja sabem que el treball no sempre ens farà lliures i encara esperem que arribi el dia en què el treball vencerà! I sí, sabem que el treball és un dret, però ni tan sols aquest dret, cada dia més retallat i precari, ens lliura d'escapar de la misèria... ni ens evita d'entrar-hi! El que us deia, el treball ens farà pobres!

Article publicat a l'Intocable Digital el dimarts 2 d'abril de 2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada