dimarts, 2 d’abril del 2013

10 anys de l'Escola Bressol Municipal Confetti de #SarriadeTer

Infants, mestres i familiars al pati de l'escola durant la celebració del Sant Jordi l'any 2005. Foto: Roger Casero

L'Escola Bressol Municipal (EBM) Confetti celebra, aquest curs, 10 anys! A l'octubre de l'any 2002 l'EBM Confetti va iniciar la seva activitat docent al Centre Cívic "la Cooperativa", emplaçament provisional fins que, mesos després, es va poder traslladar a la nova escola, construïda a contra-rellotge al costat del Centre d'Atenció Primària (CAP) de Sarrià de Ter, el seu emplaçament actual.

10 anys són prou per a valorar el paper que ha tingut l'EBM Confetti en l'àmbit educatiu i social a Sarrià de Ter. Són molts, centenars, els infants de Sarrià de Ter que han passat per la Confetti, fins a 10 generacions de nens i nenes que han tingut en la Confetti la seva primera escola!

Una de les grans aportacions de l'EBM Confetti al llarg d'aquests 10 anys ha estat dignificar el paper de l'educació infantil de primer cicle (0-3 anys); recollint el testimoni de la Llar d'Infants Bambi, de la que moltes educadores van formar després de la nova escola bressol, l'equip docent s'ha esmerçat en defensar que, efectivament, la Confetti és una escola: no una guarderia, ni una llar d'infants, sinó una escola!

L'EBM Confetti és una escola pública i l'educació és l'eina bàsica de treball de l'equip docent; la Confetti té un projecte educatiu ja plenament consolidat, un projecte de gran qualitat educativa construït, experimentat i millorat des del primer dia i supervisat i avalat per a professionals de l'educació externs.

L'educació infantil de primer cicle esdevé clau en el desenvolupament i creixement dels infants, sempre, com amb la resta d'etapes educatives, essent complementària a la responsabilitat educativa de les famílies. Amb l'EBM Confetti els infants de Sarrià de Ter poden escolaritzar-se dels 0 als 12 anys en les escoles públiques del nostre poble per a seguir, després, l'educació secundària obligatòria a l'institut gironí de referència.

L'Escola Bressol Municipal Confetti és de les poques escoles d'educació primària de primer cicle que ofereixen places per a nadons, per a infants de menys d'un any. Aquest no és només un fet diferencial, sinó tota una declaració de principis: l'acció educativa s'inicia des del mateix moment que neix l'infant!

Un altre tret diferencial de la nostra escola és que, a diferència de la majoria, disposa de cuina i cuinera pròpia, fet que permet oferir un servei de menjador pròxim i de qualitat. Al costat del personal docent la Confetti té un personal de servei molt compromès amb l'escola i el seu projecte, essent també uns grans referents per als infants.

Precisament aquest mateix curs els alumnes més grans que van estrenar fa 10 anys l'EBM Confetti han començat a cursar educació secundària, i d'aquí a dos cursos ho faran la primera promoció de nadons! És evident que els infants d'aleshores han crescut, s'han fet grans, com ho ha fet també l'escola!

Roger Casero, l'alcalde Josep Turbau, Mònica Singla, directora de l'escola, i Pilar Sancho, delegada d'Ensenyament, durant la inauguració de l'escola a l'any 2003. Foto: Ajuntament de Sarrià de Ter
Però el paper de l'EBM Confetti va més enllà dels infants i el seu equip docent; al llarg d'aquests 10 anys l'escola ha estat una referència per a moltes famílies, pares i mares que s'han implicat en el projecte, creat i dinamitzat l'AMPA, organitzant, participant i col·laborant en múltiples activitats. No és possible concebre la Confetti, de fet cap escola, sense la participació activa de les families.

L'Escola Bressol Municipal Confetti es va crear gràcies a l'impuls municipal del penúltim govern de l'alcalde Josep Turbau. Han estat des d'aleshores quatre els governs municipals que l'han governat amb quatre regidors d'educació diferents. Des de la seva creació la Confetti ha estat una de les peces claus de la política d'educació municipal i tots els governs han sabut mantenir-ne la qualitat i el servei que ofereix, des del primer dia, als infants i a les famílies.

Però l'EBM Confetti també és un projecte compartit amb el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Departament d'Ensenyament, administracions claus per a la seva construcció i el seu manteniment.

Tot i inaugurar-se abans de la creació del “model de terços” d'escoles bressol, podem considerar que la Confetti en forma part pel que fa al seu manteniment, per la seva condició d'escola bressol municipal. El “model de terços” és aquell que reparteix les càrregues del manteniment de les escoles bressol entre els municipis, les famílies i la Generalitat de Catalunya, aportant-ne cada part una tercera part.

Gràcies a un esforç de finançament per part de la Generalitat de Catalunya, en especial durant els anys 2003 i 2010, a Catalunya s'han creat els darrers 10 anys moltes places d'escola bressol públiques, donant resposta així al dèficit històric que teníem. Fruit de l'acord de la Generalitat amb el món municipal es va crear un model de gestió, el de “terços”, garantint-ne així el seu manteniment.

Ara, però, ja des del curs passat, aquest model s'ha trencat unilateralment per part del Govern de la Generalitat, retallant cada vegada més l'aportació de l'administració autonòmica al manteniment de les escoles bressol; aquest fet ha obligat a famílies i administracions locals a assumir una major part de càrrega, quan no, en algun cas, al tancament d'alguna escola bressol.

L'EBM Confetti de Sarrià de Ter també ha patit aquesta retallada de la Generalitat, essent l'Ajuntament primer i les famílies després qui han hagut de compensar la menor aportació del Departament d'Ensenyament.

Tot i el trencament del model l'Escola Bressol Municipal Confetti seguirà oferint als infants i a les famílies de Sarrià de Ter un servei educatiu de qualitat gràcies al major esforç municipal i de les famílies.

Tot i aquesta mala notícia la gran notícia, aquest curs, són els 10 anys d'educació infantil de primer cicle pública a Sarrià de Ter, els 10 anys de l'Escola Bressol Municipal Confetti!

A tota la comunitat educativa de l'EBM Confetti, per molts anys! ... i per molts més!

Article publicat al número 83 de la revista Parlem de Sarrià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada