dimarts, 16 d’abril del 2013

Amb aquesta monarquia... més republicans?


He sentit en algunes cròniques que enguany les celebracions de la II República ha comptat amb més participació, amb més adeptes, fruit del mal moment que viu d'un temps ençà la monarquia espanyola pels mals passos de la família reial: que sí el tret d'en Froilà, que si els elefants del Rei, que si les amistats perilloses de l'Iñaki...

La corrupció ha trucat a la porta de La Zarzuela i sembla haver-s'hi assegut, presumptament, al sofà! Però per més errors, alguns amb petició de perdó inclosos, que pugui cometre la família reial no veig en un horitzó mínimament tangible que l'estat espanyol pugui passar d'una monarquia parlamentària a una república!

I és que una cosa és que la popularitat de la família reial baixi punts, i una altra és que la majoria dels espanyols la vulgui "jubilar"! I si parlem de partits, ni PP ni PSOE, els dos que poden canviar la constitució, tenen en la seva agenda política fer-hi un canvi de tal profunditat! Si tan sols els teòricament federals volen una Espanya federal!

Si la monarquia, avui, és per si sola un anacronisme, l'espanyola és, a més, un insult! I caldrà picar, seguir picant molta pedra perquè la societat espanyola, primer, i la majoria política, després, ho vegin i se'n convencin! Uf, quasi una missió impossible!

A més la monarquia espanyola té encara un "as" desat a la màniga: l'abdicació del rei Joan Carles I en favor del príncep Felip, una manera de posar el marcador a zero!

No tinc clar que amb aquesta monarquia, que passa possiblement pels seus pitjors moments, hi hagi més republicans arreu de l'estat... però sí veig més clar, com va passar el 14 d'abril de 1931, que la república es proclami primer a Catalunya!

Aquest sí és un horitzó, sembla, més tangible!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada