dilluns, 15 d’abril del 2013

Jubilació, jubilar, jubileu!

Un instant de la celebració de la jubilació de la meva mare.
Heu pensat mai en la vostra jubilació? Bé, si ja esteu jubilats més que pensar-hi, l'heu viscuda!

A mi això pensar en la meva jubilació se'm fa molt feixuc: coses de l'edat, suposo, als meus 38 anys, camí dels 39... I malgrat en fa 19 que sé què és això de treballar, són molts més els que em queden de vida laboral (veurem si activa o no, toquem fusta!) fins arribar a la jubilació. El problema és que a dia d'avui m'és impossible saber a quina edat m'arribarà tal condició!

Això de la jubilació, sobre el paper, sona prou bé; al diccionari de l'enciclopèdia la defineixen com "l'acció de jubilar o jubilar-se", és a dir, "eximir de la feina, d'un càrrec, etc., per vellesa o altres motius, una persona i assenyalar-li una pensió vitalícia".

La realitat d'avui, però, evidencia la tendència que l'exempció de la feina cada vegada es produeixi en una edat més avançada amb el risc de percebre una pensió vitalícia més reduïda i fràgil, retallable, perquè ens entenguem! Avui que ja sabem que ni la feina, ni treballar ens allunya de la pobresa, també sabem que les pensions, en moltes ocasions i circumstàncies, tampoc!

Però avui no volia posar-me dramàtic, tot el contrari! Jubilar prové del llatí "jubilare", "fer crits d'alegria"! Jubilar, no com a verb, sinó com a adjectiu, es defineix com a "relatiu o pertanyent al jubileu", paraula íntimament lligada al terme celebració!

He dit celebració? Per celebració la de la jubilació de la meva mare, que divendres es va acomiadar després de "trenta i molts" anys de treball, servei i feina, molta feina, a l'Ajuntament de Girona!

Feia goig veure la "Capella Sixtina", ara sala Renart de l'Ajuntament de Girona, plena a vessar, però més goig feia escoltar les paraules d'agraïment i gratitud de tants companys i companyes de feina, grans i joves, veterans i novells, amb càrrecs més alt o més planers...

No feia crits d'alegria, la meva mare, però els seus ulls n'espurnejaven a cada moment, d'alegria! La seva jubilació va ser jubilar, un jubileu!

Enhorabona mare, la teva jubilació és una gran alegria!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada