dijous, 4 de juny del 2009

"L’Emília i els misteris dels llibres" a 1r B del CEIP Montserrat

El passat divendres 22 de maig a la tarda vaig entrar a l'escola Montserrat de la mà de la Irina, la meva filla mitjana, de 7 anys. Amb ella seguia la fila d'entrada a la seva aula per explicar-los, als i les alumnes de 1r B del CEP Montserrat, un conte, tal i com han fet altres pares i mares a l'escola i com havia fet jo mateix quinze dies abans, el passat 8 de maig, a l'aula de 4rt A, la classe de la Clàudia, la meva filla gran, de 9 anys.



Si a la classe de la Clàudia vaig explicar-los faules d'Isop, a la de la Irina vaig triar un altre història, un conte molt especial, "L’Emília i els misteris dels llibres". Aquest és un conte coral que vam fer l'any 2006 una colla de famílies divendres rere divendres a la biblioteca Emília Xargay de Sarrià de Ter, en una sèrie de trobades en què entre tots, i sobretot amb la mainada, els autèntics protagonistes i autors del conte, vam anar confeccionant la història i il·lustrant-la, fins a completar el conte, esdevenint un regal d'aquestes famílies a la biblioteca en motiu del seu 50è aniversari. La Irina, com la Clàudia, en va ser una de les participants i creadores del conte.

Aquest és el text que, a tall d'introducció del llibre, explica el motiu i el seu procés de creació:

En motiu del 50è aniversari de la Biblioteca Emília Xargay de Sarrià de Ter un grup de famílies, usuàries habituals de la biblioteca i d’algunes de les seves activitats, com l’hora del conte, vam plantejar la possibilitat de fer un regal d’aniversari a la Biblioteca.

A partir d’aquesta idea neix el projecte d’aquest conte que avui teniu a les vostres mans, un projecte coordinat per les mares i els pares on els infants han estat els veritables autors i protagonistes en el procés creatiu d’aquesta història.

Com si de fer un bon brou es tractés, grans i petits ens vam posar el davantal i vam anar introduint tots els ingredients en una gran olla bullidora d’idees: un bon grapat de paraules, un pessic de fantasia, incomptables grams d’imaginació i un polsim d’il·lusió encomanadissa. A foc lent aquests ingredients han anat fent xup-xup fins esdevenir-se aquesta sopa de lletres en forma de conte.

Quin millor regal per a la Biblioteca Emília Xargay que els seus amics li mostrem la nostra estima dedicant-li aquest conte: “L’Emília i els misteris dels llibres“. Bon profit!.

El conte explica la història d'uns llibres que desapareixien misteriosament de la biblioteca de Sarrià de Ter, un misteri que l'Emília, la protagonista, haurà de resoldre amb l'ajuda dels seus amics, la rata de biblioteca i el mag Frederic. La història, on també hi apareix un dimoni entremaliat, passa a Sarrià de Ter i hi apareixen indrets com el bosc d'en Xuncla o el salt (d'aigua) del Timbarro...

Però el conte el vaig explicar d'una manera diferent; malgrat en portava un exemplar, que al final de la sessió els hi vaig regalar, el vaig explicar a través de la pissarra electrònica de l'aula de 1r B; vaig gravar-me en un llapis de memòria les tripes del conte el pdf i vaig anar-ne passant les pàgines a través de la pissarra, permetent d'aquesta manera que els i les alumnes poguessin veure els dibuixos i il·lustracions del conte.



Després d'explicar el conte els vaig passar un vídeo d'algunes de les sessions del procés de creació del conte, on es veu com nens i nenes d'entre 3 i 10 anys feien els dibuixos dels personatges i localitzacions del conte, esdevenint després les il·lustracions.

La Irina, asseguda al fons de l'aula, va fer algunes fotos; com ella hi havia altres alumnes que també havien participat, fa tres anys, a confeccionar aquest llibre; els va agradar molt que l'expliqués i, sobretot, els va agradar molt veure's tres anys més petits (llavors tenien una 4 anys), en el vídeo que vaig passar.
Per mi va ser una experiència molt gratificant i, perquè negar-ho, em va encantar jugar amb la pissarra electrònica...

I aquest divendres 5 de juny a la tarda tornaré a pujar a l'escola per explicar més contes, en aquest cas als i les alumnes de les dues aules de 6è... No, no! jo a 6è no hi tinc cap filla, la tercera i petita, l'Abril, tot just començarà P3 el curs vinent... Però la cap d'estudis i tutora d'un grup de 6è em va demanar si podia anar-hi una tarda a explicar-los contes i això ho faré aquest divendres, el darrer del curs abans de la jornada instensiva, explicant-los, com a les altres classes, més que un conte una història... els explicaré la història d'una motxilla basca, que entre d'altres contes conté un conte... I de moment, no explico res més...
--------------------------------------
pd: també et pot interessar Faules d'Isop a 4rt A del CEIP Montserrat, publicat el dimarts 19 de maig de 2009.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada