dimarts, 23 de juny del 2009

82 dies de vacances escolars

Alumnes de 6è del CEIP Montserrat de Sarrià de Ter el seu darrer dia d'escola.

Entre el 24 de juny, primer dia de les vacances escolars, i el 13 de setembre, darrer dia de les vacances escolars del segon cicle d'infantil i de primària (és a dir, de P3 a 6è), hi ha 82 dies, inclosos el primer i darrer.

Malgrat aquest any el curs s'ha acabat més tard del què era habitual, 82 dies de vacances escolars són molts, personalment penso que 82 dies seguits de vacances escolars són massa...

Són molts dies per la pròpia mainada, que arriba a principis de setembre farts de vacances, activitats d'estiu... i esperen amb delit tornar a l'escola i retrobar-se amb les companyes i companys de classe.

Són molts dies per les famílies, que en els millors dels casos (cos docent a part), només coincideixen 1/3 part de les vacances escolars amb les vacances laborals dels pares i mares.

A partir d'ara la família extensa (àvies i avis, tietes i tiets, cosines i cosins més grans...), cangurs i, sobretot les activitats d'estiu (casals, colònies, campus, campaments, estades) entren en joc i ocuparan part del temps de les vacances escolars, suposant també una considerable despesa per les famílies.

En el meu cas particular, per exemple, les activitats d'estiu de les meves tres filles (de 9, 7 i 3 anys) del mes de juliol, ens suposen una despesa de més de 1.200 € entre el casal esportiu i les colònies de la Clàudia, el casal de gimnàstica de la Irina i el casalet de l'Abril. Estalviem tot l'any per sufragar les despeses de les activitats d'estiu i, si podem, també per les vacances... Les activitats d'estiu són molt recomanables i fan molt bé a la mainada. Jo sempre les he defensat; en feia quan era petit, n'he fet essent monitor (o cap, dins l'escoltisme) i amb la Sira apostemperquè les nostres filles també en facin: l'educació en el lleure és un element imprescindible, per nosaltres, en el procés educatiu de les nostres filles.

L'única manera de reduïr les llargues vacances escolars d'estiu és repartir-les més durant el curs escolar, en la línia del què a principis d'any va proposar el propi departament d'Educació amb la proposta de començar el curs per la mainada a principis de setembre i fer la setmana blanca de vacances a l'hivern.

També es podria plantejar allargar el final de curs fins a finals de juny, però fent una aposta per millorar el confort i climatització de les aules i perquè no, variant la jornada intensiva, començant més d'hora al matí...

En fi, avui s'obre un llarg parèntesi de 82 dies de vacances escolars... i com cada estiu, sempre sona aquesta mateixa cançó: que si són massa llargues, que què en farem ara, de la mainada, que si sort de les àvies, que si a quines activitats aniran, que si les vacances no coincideixen... Potser és hora que finalment canviem la partitura i a l'estiu vinent en comencem una de nova, de cançó... que la música aposti més per la conciliació i la racionalització dels horaris i períodes de vacances...

... 82 dies... però tranquils demà ja en restaran només 81...

-----------------------------

pd1: aquesta sí és (serà?) la veritable cançó d'aquest estiu...





pd2: sobre aquesta qüestió també vaig escriure La proposta de calendari escolar i altres derivades... el divendres 13 de febrer de 2009.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada