dilluns, 2 de febrer del 2009

Pla Director Urbanístic del sistema urbà de Girona

Us podeu descarregar aquest plànol (actuacions territorials estratègiques) clicant sobre la imatge (pdf 11,04 MB)

El dimecres de la setmana passada ens reuníem, al voltant d’una taula tot sopant, els grups municipals del PSC de Sant Julià de Ramis i Medinyà i del PSC de Sarrià de Ter. No és la primera trobada que fem ni serà la darrera; de fet sempre hem practicat un bon veïnatge i hem estat molt en contacte. Entre els nostres municipis hi ha més que un continu urbà, doncs la línia administrativa entre els municipis sovint desapareix. Són molts els temes que ens uneixen i que requereixen que a nivell polític, en aquest cas des del sedàs del PSC, però també a nivell de governs (entre els d’ambdós municipis) es faci imprescindible el diàleg, la coordinació i l’acord.

El principal tema que varem tractar a la reunió va ser el Pla Director Urbanístic del sistema urbà de Girona (PDU Girona), aprovat recentment per la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona (PTOP). El PDU Girona inclou els municipis d’Aiguaviva, Bescanó, Celrà, Fornells de la Selva, Girona, Llambilles, Quart, Riudellots de la Selva, Salt, Sant Gregori, Sant Julià de Ramis, Sarrià de Ter, Vilablareix, Vilobí d'Onyar.

Excepte els municipis de Riudellots de la Selva i Vilobí d’Onyar, que són de la comarca de La Selva, la resta de municipis són de la comarca del Gironès, concretament 12 dels 27 municipis de la comarca. El PDU Girona delimita, amb possibilitats d’errors (potser és més adequat parlar de matisos) de ciutat real, un concepte més ampli de la ciutat purament administrativa que es construeix a partir dels fluxes de mobilitat per treball, estudis i oci, així com per la pròpia dinàmica de l’activitat econòmica.

Precisament la incorporació dels municipis de Riudellots de la Selva i de Vilobí d’Onyar s’expliquen per la importància estratègica de l’aeroport i el potent nucli industrial i logístic que hi ha, i es preveu, entre aquests dos municipis, amb una important incidència a Girona.

Des de la seva publicació al DOGC, el passat dimarts 13 de gener de 2009 (edicte en pdf), el PDU Girona està en exposició pública per un termini de tres mesos, essent aquest el període per a la presentació de les al•legacions que s’estimin oportunes (el termini finalitza el dimecres 15 d'abril de 2009). Tota la documentació del PDU (memòries, informes, plànnols) es pot consultar i descarregar aquí: Pla director urbanístic del sistema urbà de Girona.

Aquest passat divendres l’Agrupació de Girona del PSC convocava, amb encert i èxit de convocatòria, una reunió amb els grups municipals dels municipis afectats (també els de les altres agrupacions, com Salt, Vilablereix o Vilobí) per fer explicar el PDU Girona.

Malgrat són molts els matisos que cada un de nosaltres hi podem trobar, penso que ja era hora que després de parlar tant, i a vegades fins i tot massa i d’una manera massa estèril, tinguem per fi un document que ens obliga a tothom (si més no als implicats) a pensar en clau d’àrea urbana de Girona. I ens obliga perquè el PDU Girona no és una declaració d’intencions, un brindis al sol, el PDU Girona serà normativa i marcarà els futurs planejaments dels municipis que en formem part.

Ara és el moment de discutir-lo, en clau municipal i en clau global, d’àrea urbana, sense perdre mai de vista cap de les dues perspectives. Seria desitjable que als municipis es fés aquest debat no només des de la política, caldria també generar el debat a nivell d’entitats, de veïns i veïnes. Parlo en aquest cas específicament del meu poble, Sarrià de Ter.

Fins a data d’avui el govern municipal, l’alcalde, encara no ens ha dit res, al PSC de Sarrià de Ter com a grup a l’oposició, sobre el PDU Girona. Caldrà que nosaltres li preguntem el què o bé que es senti al•ludit. No sabem si vol fer-nos participar en la seva valoració, de cares a possibles al•legacions, o simplement si ens n’informarà, de tot plegat i com sol ser habitual, quan ells ja ho tinguin tot debatut i decidit. De moment l'alcalde ja ha fet tard per fer com Narcís Casassa, alcalde de Sant Julià de Ramis i Medinyà, qui va convocar tots els grups municipals per fer-los entrega, personalment, d'un CD amb el PDU Girona...

Estaria bé que, abans no finalitzi el termini d’exposició pública, es convoqués com a mínim a les entitats del municipi per explicar-los el PDU Girona; entre Sarrià de Ter i Sant Julià de Ramis el PDU Girona preveu una àrea reequilibri dotacional, els usos de la qual potser hauriem de debatre, no només en clau de Sarrià de Ter, sinó també, com a mínim, amb Sant Julià de Ramis i Medinyà.

EL PDU Girona és una oportunitat que no podem deixar escapar per reforçar l'àrea urbana; no es tracta de diluïr els municipis i la seva identitat, la qüestió és sumar per sortir-hi guanyant tots, repartint costos i beneficis, equilibrant el territori, planificant els creixements.

Però el PDU Girona és només una part de la feinada que tenim per endavant!. El PDU Girona no entra en qüestions que no són competència del Departament de PTOP, pel què altres qüestions importants, també lligades al planejament, al desenvolupament urbanístic, com els equipaments per al tractamemnt de residus, la xarxa elèctrica o el sanejament, hauran de ser discutides i acordades també amb el màxim consens entre els municipis implicats, bé a nivell de comarca o a nivell supracomarcal...

Ara és el moment i l'oportunitat de definir, en el PDU Girona, el desenvolupament urbanístic de l'area urbana de Girona, si més no d'aquests 14 municipis que deficeix el PDU Girona, pels propers 20 anys... Som-hi!.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada