dimecres, 4 de febrer del 2009

Fa 70 anys va volar el Pont de l'Aigua

Entre el Pont de l'Aigua, a la riba de Sarrià de Ter, i l'entrada al carrer Major d'aquest poble (encara) paperer hi ha un pedestal amb una placa explicativa de part de la història del Pont de l'Aigua entre Girona i Sarrià de Ter.

La inscripció a la placa diu:



Avui fa 70 anys que el Pont de l'Aigua va ser volat per l'exèrcit republicà, en plena retirada, amb la finalitat de dificultar l'avenç de les tropes de Franco.



El número 18 de la revista Parlem de Sarrià (número no disponible en pdf, però consultable a la Biblioteca Emília Xargay de Sarrià de Ter), corresponent als mesos de maig-juny-juliol de 1997, està dedicat al Pont de l'Aigua i a la seva llarga història. Un dels episodis que relata i documenta la revista és l'enderrocament del pont, en un article d'Assumpció Vila [al seu bloc podeu llegir, Els símbols franquistes del Pont de l'Aigua] i Raimonda Coll titulat La retirada i l'enderrocament del Pont de l'Aigua. Aquest és un fragment de l'article (aquest article també el podeu trobar al llibre, editat per Gerds de Ter -grup editor de la revista Parlem de Sarrià- Sarrià de Ter, el paper de la història (CCG Edicions, 2006), coordinat per Josep Brugada:

"Les ciutats de Girona i Figueres foren bombardejades i també les carreteres curulles de gent. El 4 de febrer de 1939 a la 1:30 del migdia, les tropes de la 4a brigada de Navarra, comandades per Alonso Vega entraven a Girona. Aquesta mateixa hora, els sapadors del Vè Cos de l'Exèrcit varen fer volar el Pont de l'Aigua. També enderrocaren el Pont de la barca, el Pont de Can Salvatella i el Pont d'en Xuncla.

Els veïns de les cases més properes foren desallotjats, en previsió de les destrosses que causaria l'explosió. (...) Les vies del carrilet varen sobrevolar les cases de Sarrià, arribant fins a la resclosa d'en Vinyals. Un bloc de pedres va enfonsar la teulada de la fàbrica Mitjans. De l'antic i elegant Pont de l'Aigua només van quedar els fonaments de les deu piles; sortosament no va fer explosió una càrrega de dinamita que els sapadors havien posat al començament del pont per la banda de Sarrià, pel fet que una vaca esmaperduda es va estimbar caient sobre el forat de la dinamita, inutilitzant-la."


Sobre aquest de la vaca fet hi ha una nota al peu de pàgina que diu: "Aquesta anècdota l'explica Francesc Vila Roca. El que sí és cert, contat per Avel·lí Alonso, un dels soldats que varen reconstruir el pont, és que es va trobar dinamita sense explotar. De segur que d'haver fet explosió tota la prevista, les cases properes de Sarrià de del Pont haurien volat."



Aquest episodi de la història de Sarrià de Ter també està explicat al llibre Sarrià de Ter, dels Quaderns de la Revista de Girona. L'onzè capítol del llibre, escrit per l'historiador, veí de Sarrià de Ter, Javier Antón Pelayo, està dedicat al Pont de l'Aigua.

Aquest és el relat que en fa:

"Quan les tropes franquistes van entrar a la ciutat de Girona, el 4 de febrer de 1939, el pont de l'Aigua -com tants altres ponts de Catalunya- va ser dinamitat i destruït per l'exèrcit republicà en un intent desesperat de frenar el ja imparable avenç dels efectius de Franco. Establert el govern feixista, es va construir un nou pont sobre les restes de l'anterior, utilitzant com a mà d'obra, uns 180 presoners. El 4 de febrer de 1940 es va inaugurar l'anomenat "Puente del caudillo", el qual no ha canviat gaire des d'aleshores..."

El Pont de l'Aigua va ser reformat l'any 1997; aleshores s'hi van instal·lar uns metacrilats per protegir el murals de l'interior del pont. Amb la reforma es va obrir un debat, certament polèmic, sobre la simbologia feixista existent a la part exterior del pont (les Àguiles Imperials) i als seus extrems (el Jou i les Fletxes).

Amb la reforma es van instal·lar, a les entrades del pont, unes plaques recordant l'origen del mateix, amb aquesta inscripció:



L'any 2006, a partir d'una moció presentada pel PSC de Sarrià de Ter (llavors al govern) i aprovada per unanimitat, la Generalitat va retirar les plaques amb el Jou i les Fletxes. I ara, aquest any 2009, el PSC de Sarrià de Ter (ara a l'oposició) hem presentat de nou una moció, aprovada també per unanimitat, per la retirada de les Àguiles Imperials del Pont de l'Aigua, així com d'altra simbologia franquista existent al municipi.

Avui, 70 anys després, recordem el Pont de l'Aigua. La Guerra Civil ens va privar, a les generacions posteriors, veure i trepitjar l'antic pont, remodelat l'any 1891; amb el pont també es van enderrocar, per efecte de la Guerra Civil i la dictadura franquista, la democràcia, la república, el progrés de Catalunya, la seva llengua, la seva cultura la seva educació...

No podem tenir el pont de fa 70 anys, però podem tenir-lo, com fa 70 anys, lliure de la simbologia franquista... tan de bo que d'aquí un any, quan es complirà el 70è aniversari de la feixista inauguració, les "gallines", com les anomena el periodista del The Sarrià News (noticiari satíric de la revista Parlem de Sarrià) Sam Enfot, siguin a l'olla... o en qualsevol cas al Museu d'Història de Girona...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada