dimecres, 11 de febrer del 2009

ILP de CpC per la Llei electoral catalana

Aplaudeixo la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que Ciutadans pel Canvi ha iniciat per dotar-nos, com a País, d'una Llei electoral.

De fa anys estic en contacte amb CpC, participant, encara que poc, en algunes de les seves reunions a Girona. Rebo aquests dies, per correu, l'actualitat sobre la ILP que promouen per tenir una Llei electoral. Com no podria ser d'altra manera, CpC promou la Llei electoral a partir d'una ILP per situar el debat de la llei més enllà del Parlament, obrint-lo a la ciutadania. Per fer-ho necessiten recollir 50.000 firmes i aquest procés fa indispensable disposar de fedataris, persones que puguin donar fe de la veracitat de les signatures recollides, per tal que aquestes siguin, com el propi procés de la ILP, vàlides.

Bé, més ells que jo mateix poden i saben explicar els seus objectius :

"Aquest matí (ahir), la Comissió Promotora responsable d'aquesta ILP, formada per socis/es de CpC, ha registrat al Parlament un text articulat per tal que Catalunya disposi d'una Llei electoral pròpia.

Proposem una Llei que millori la qualitat del nostre sistema democràtic, fent que el nostre sistema electoral:
• doni més capacitat de decisió als electors: a través de les llistes desbloquejades amb vot preferent
• sigui més proporcional: que tots els vots comptin igual, sigui quina sigui la població dels electors
• premiï la participació: garantint un Parlament d'un mínim de 120 escons i incrementant els escons fins a 150 a mesura que s'incrementi la participació
• sigui més transparent: proposem una Sindicatura Electoral que vetlli pels drets dels electors

Per què una ILP?
El sistema electoral és una peça tan determinant de la democràcia que creiem que el seu debat ha d'anar més enllà del propi Parlament i obrir-se a la ciutadania.

Des de CpC creiem que ara és, una vegada més, l'hora del compromís i de la responsabilitat. L'hora d'exercir la nostra vocació pública.

Per tal que aquesta Proposició de Llei arribi a ser considerada pel Parlament, és necessari un mínim de 50.000 signatures, que cal recollir en 4 mesos."
"Gràcies a tots i totes els que ja heu decidit participar activament a la ILP Per una llei electoral de Catalunya, fent-vos fedataris!
Si encara no t'has decidit, consulta la informació detallada de la iniciativa a la web de la campanya i anima't a participar!
http://www.lleielectoral.cat/

No deixis de llegir els següents documents:

-
Memòria justificativa de la llei.
5 pàgines que resumeixen el contingut de la proposició de llei i els motius que ens han portat a la seva presentació en aquests moments.

-
Proposició de llei electoral de Catalunya

- Notícia publicada al diari AVUI: CpC planteja una llei electoral que lligui escons i participació


Què vol dir ser fedatari?
Només poden recollir signatures de suport a una ILP els fedataris/es, que són les persones que donen fe de l'autenticitat de les dades de les persones que signen. Els fedataris, per tant, es fan responsables d'omplir un o més plecs de signatures.

Qui pot ser fedatari/a?
Tota persona major de 18 anys, de nacionalitat espanyola i que resideixi en algun municipi català i així consti al padró municipal.

Quins són els requisits?
Els fedataris/es, abans de començar la fase de recollida de signatures, hauran d'anar a signar una declaració jurada al Parlament, el dia que ens proposin des de la Comissió de Control del Parlament.

Si vols ser fedatari/a PER UNA LLEI ELECTORAL DE CATALUNYA, contacta amb nosaltres a:
http://www.lleielectoral.cat/
Tel.: 93 317 12 14 e-mail: mailto:sperez@pelcanvi.org"

També el diari El Punt recull avui la notícia: Ciutadans pel Canvi vol desencallar la llei electoral per aconseguir un model més proporcional

S'ha iniciat un camí que és certament complex, però que ha de culminar amb l'aprovació al, Parlament de Catalunya i amb un ampli consens, del què ha de ser la Llei electoral de Catalunya. Aquest és un dels grans eixos amb els que treballa CpC, qui també ha fet i fa molta feina en temes, entre d'altres, de participació ciutadana i federalisme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada