dijous, 5 de febrer del 2009

Companys: una reparació positiva, una anul·lació necessària

A la Conferencia de prensa de la Vicepresidenta primera y Portavoz del Gobierno, y de la Ministra de Ciencia e Innovación, después de la reunión del Consejo de Ministros [Consejo de Ministros/Ruedas de Prensa] del passat divendres 30 de gener de 2009 responia Fernández de la Vega una pregunta referida a la declaració de reparació i reconeixement de la figura del President de la Generalitat Lluís Companys:

P.- Vicepresidenta, hoy ha trascendido que, en aplicación de la Ley de Memoria Histórica, se ha procedido ya a la aprobación de la declaración de reparación y reconocimiento de la figura del President Lluís Companys. Quería conocer, en primer lugar, su valoración sobre este hecho; en segundo lugar, si el Gobierno prepara algún acto especial o cómo se va a hacer la entrega de esa reparación y, en tercer lugar, si esto abre el proceso posterior a la petición de nulidad del juicio.

Vicepresidenta.- Efectivamente, sí se ha producido ese reconocimiento al que usted hace referencia en desarrollo, precisamente, de la mal llamada Ley de Memoria Histórica, la Ley de Reconocimiento de Derechos a las Víctimas que padecieron las consecuencias de la Guerra Civil y del Franquismo. Se ha hecho ese reconocimiento a Lluís Companys dentro de las 42 primeras peticiones que se han realizado de ese reconocimiento previsto en la Ley.

Yo sé que eso ya se ha hecho así porque se formuló esa petición en su día y fue también de las primeras que llegaron. No sé cómo se va a solemnizar, pero seguro que habrá algún acto de alguna manera especial por parte del Ministro de Justicia con los responsables o representantes de la Generalitat; seguro. No se lo puedo concretar ahora, en estos momentos, pero seguro que se le dará el reconocimiento que realmente lleva consigo la ejecución de un acuerdo de esta naturaleza, en función de lo dispuesto en la Ley.

¿Eso significa algo más? No significa nada más. Eso se acaba, se agota en sí mismo, en función de lo previsto en la Ley, más allá de las decisiones que individualmente puedan adoptar la familia o las instituciones. Pero en sí, en el compromiso del Gobierno, se agota en ese reconocimiento
.

D'entre les moltes reaccions que va generar tal declaració, en general de relativa satisfacció (satisfacció pel gest, relativa per la necessitat que el seu judici s'anul·li), em quedo amb la del President Montilla, just l'endemà, el dissabte 31 de gener de 2009.

El president treballarà per la nul.litat del judici a Companys
"Quan un país arriba a la ignomínia d'assassinar un dels seus legítims governants és necessari, que tard o d'hora, un altre govern legítim prengui la decisió de corregir aquesta vilesa. (...) una bona notícia -la restitució i reconeixement de la seva figura per part del govern de l'Estat-, un camí que hauria de permetre'ns arribar fins a la plena anul.lació del seu judici."


El mateix President, el passat 15 d'octubre de 2009, aniversari de la seva mort, ja va dir [PARAULES DEL PRESIDENT MONTILLA DESPRÉS DE L’OFRENA FLORAL A LA TOMBA DEL PRESIDENT COMPANYS]: "la Generalitat farà tot el que sigui jurídicament necessari i políticament convenient per aconseguir que aquell judici sumaríssim, que mai no havia d'haver tingut lloc, sigui anul·lat."


Ara que a Girona rememorem l'entrada de les tropes franquistes a les nostres terres, ara que recordarem la injusta detenció, l'injust judici i la injusta execució del gironí Carles Rahola, ara que recordem la victòria feixista i l'inici de l'obscura dictadura, aplaudim el gest del govern de l'Estat en la reparació i reconeixement de la figura del President Companys, però aquest, com tants altres casos, mereixen, més enllà del reconeixement de la seva figura, la justa restitució de la seva dignitat. Tal i com vaig dir en el post És això, Companys, és això!. Declaració del President de la Generalitat José Montilla, de 16 d'octubre de 2008, en motiu de la picabaralla política sobre aquesta qüestió entre ERC i ICV: és això, companys, declarar nul un judici que de totes totes és il·legal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada