dilluns, 9 de febrer del 2009

El meu mòbil no parla català


El meu telèfon mòbil no parla català. Hi escriu en la mesura (i correcció) que hi escric jo, però no el text predictiu ni el menú són en català. N'havia tingut un, anys enrere, que sí ho permetia... Era de la marca Siemens i es deia (no sé si com a llegenda o com a fet real) que ho havien fet (l'aplicació del català) per compensar el patrocini del Real Madrid FC, és a dir, no per convenciment, sinó per estratègia comercial. El meu Nokia N73 va molt bé, però no parla català. Tampoc Orange, el meu operador.

A mitjans de febrer de 2007 la Generalitat de Catalunya, a través de la emetia aquest comunicat (fragment):

Els principals fabricants i operadors de telefonia mòbil es comprometen amb el català

L'acord, impulsat des de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació que col·labora amb la Secretaria de Política Lingüística en la normalització del català en el sector tecnològic, preveu que les operadores incloguin com a requisit d'homologació dels terminals en les seves comandes, que els fabricants incloguin el català en els menús i aplicacions. Els operadors, per la seva banda, es comprometen a realitzar campanyes específiques per als seus abonats per facilitar la substitució de mòbils que no estiguin en català per nous terminals que incloguin aquesta llengua. Així mateix els operadors indicaran amb claredat quins són els terminals en català en el marc de les seves promocions i campanyes, i garantiran que totes les comunicacions amb els abonats es puguin fer en català d'acord amb el que estableix la Llei de Política Lingüística i l'Estatut del Consumidor.

Un any més tard, a mitjans de març de 2008, la Generalitat informava de nou (comunicat íntegre):


Compromís dels fabricants i operadors de telefonia mòbil amb el català

La Generalitat de Catalunya, mitjançant la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, en col·laboració amb la Secretaria de Política Lingüística, ha signat una sèrie de convenis amb operadors i fabricants de maquinari per a la normalització del català en el sector tecnològic. Els acords preveuen que els operadors incloguin el català com a requisit d'homologació dels terminals en les seves comandes i que els fabricants l'incloguin en els menús i les aplicacions. Els operadors, per la seva banda, es comprometen a dur a terme campanyes específiques per als seus abonats per facilitar la substitució de mòbils que no estiguin en català per nous terminals que l'incloguin. Així mateix, els operadors indicaran amb claredat quins són els terminals en català en el marc de les seves promocions i campanyes i garantiran que totes les comunicacions amb els abonats es puguin fer en català, d'acord amb el que estableix la Llei de política lingüística i l'Estatut del consumidor.

Per la seva part, la Generalitat de Catalunya donarà suport institucional a qualsevol iniciativa dels operadors o fabricants que tingui com a finalitat la promoció de la llengua catalana i facilitarà l'assessorament lingüístic en la revisió terminològica de les traduccions a les empreses i operadors que ho sol·licitin. A més, el Govern promocionarà anualment les novetats que estiguin en llengua catalana dels fabricants i operadors signants, sota el concepte “Telefonia mòbil en català”. La Generalitat de Catalunya ha impulsat la campanya
Elteumòbil.cat per promoure la telefonia mòbil en català. La principal acció d’aquesta campanya s’ha centrat en la creació d’una pàgina web on s’informa dels terminals que hi ha en català actualment en el mercat i mitjançant quins operadors i fabricants es poden adquirir.

Els fabricants dels telèfons mòbils Nokia, Motorola, Grundig, Alcatel i Sony Ericsson i els operadors Movistar, Vodafone, Orange, Yoigo i Grupo Eroski han signat aquest conveni amb la Generalitat de Catalunya.


Aleshores, com hem llegit, impulsava la campanya Elteumòbil.cat, amb el lema Fés que el teu mòbil parli en català...

Bé, són d'agrair tots els esforços, però el més normal seria que tots els mòbils parléssin en català (en les altres llengües), no només una selecció de mòbils... En el meu cas, tenint ara un Nokia i essent d'Orange, les meves opcions serien aquests dos models: Nokia 2680 i Nokia 2760.

A partir d'aquests acords la Plataforma per la Llengua, amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través de Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació i de la Secretaria de Política Lingüística, ha activat la tercera part de l'enquesta El teu mòbil parla en català? un qüestionari per avaluar l’ús del català en el mercat de fabricants de telefonia mòbil i en el de les companyies operadores, per tal de verificar les possibilitats que tenen els usuaris i les usuàries dels territoris de parla catalana d’emprar aquesta llengua en llurs comunicacions.

Aquest qüestionari [El català i la telefonia mòbil] consta de 26 preguntes, 3 sobre les dades sociodemogràfiques (no personals), 10 sobre el terminal de telefonia i 13 sobre el vostre operador. El qüestionar-hi es pot respondre fins a finals de febrer...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada