divendres, 30 de gener del 2009

Si avui és 30 de gener, avui és el DENIP

El DENIP és el Dia Escolar per la No violència i la Pau, jornada escolar en favor de la Pau fundada l'any 1964 per l'educador mallorquí Llorenç Vidal Vidal. Coincideix, gens casualment, aquesta data, amb l'aniversari de la mort de Mahatma Gandhi. Una de les virtuts del DENIP és, més enllà de la seva funció sensibilitzadora i educativa, el seu caràcter no governamental, no lligat a cap estat, el seu caràcter lliure

A moltes escoles d'arreu del món, també a moltes de casa nostra, aquest divendres es faran moltes activitats amb la No Violència i la Pau com a tema principal. De fet el DENIP a les escoles ja fa dies que es treballa i prepara.


Aquesta setmana hem parlat del DENIP amb la Clàudia (9) i la Irina (6), ja que han estat acabant de preparar el què faran aquest divendres a la tarda (a nivell intern, portes endins) al CEIP Montserrat de Sarrià de Ter (i bloc del CEIP).

La Irina, amb una seva amiga i companya d'escola, portarà una pancarta amb les paraules PAU i PAZ... La Clàudia, més gran, també amb una seva amiga i companya dirà, juntament amb altres alumnes, algunes frases sobre la Pau a partir de la frase SI TINGUÉS LA MÀGIA D'UN MAG...

Les frases han estat creades pels propis alumnes en un treball d'aula a partir d'imaginar-se què farien si tinguessin la màgia d'un mag...


Aquestes són algunes de les frases que es diran i recolliran (i posteriorment exposaran a la pròpia escola) aquest divendres al CEIP Montserrat de Sarrià de Ter:

SI TINGUÉS LA MÀGIA D'UN MAG...

. Faria que qui volgués fer mal als altres, quedés paralitzat a l'instant.

. Faria que els nens i nenes es respectessin i s'ajudessin els uns als altres.

. Convertiria les baralles i discussions en abraçades i petons.

. Faria que tots els nens del món poguessin anar a l'escola.

La Pau, es desprèn d'aquestes senzilles frases escrites per infants, és més que absència de guerra: la Pau és diàleg, la Pau és cooperació, la Pau és no violència, la Pau és educació... la Pau és quotidiana, és a tocar dels nostres dits, és al nostre entorn, en nosaltres mateixos... L'esperança, doncs, és l'educació per la Pau, encara que fa molts més anys, al llarg de la humanitat, que a les persones, també als infants, se'ns educa per la Guerra!.

És per això que avui, Dia Escolar per la No Violència i la Pau (Dia de la Pau, es sol abreujar), em sumo al crit que aquesta tarda faran tots els alumnes del CEIP Montserrat de Sarrià de Ter i de tantes i tantes altres escoles:


VOLEM LA PAU!

1 comentari:

  1. "Jo vull la PAU, tu vols la PAU, nosaltres tots volem la PAU....!
    La cantaven a les Colònies de Vacances amb els nois i noies i equips de monitors dels anys 1968-1974.
    No recordo de quí era... potser Falsterbo... no ho sé, però la cridavem amb insistència la PAU!tant com avui hauria de ser un crit unànim. Bon dia!. Ma. Mercè.

    ResponElimina