dimarts, 13 de gener del 2009

Subvencions'08 als clubs esportius de Sarrià de Ter

Aquests dies a Sarrià de Ter, sobretot al Sarrià de Ter 2.0 i a Ràdio Sarrià, es parla de les subvencions de l'ajuntament als clubs esportius corresponents a l'any 2008. Se'n parla ara en motiu de dos articles que l'amiga i companya de grup municipal ha escrit al seu bloc: la Quina de la U.E.Sarrià, publicat el dimarts 6 de gener de 2009, i Paraules, dades i llenguatge, publicat el dissabte 10 de gener de 2009 després de veure, l'Assumpció, alguns dels efectes del seu primer escrit.

Al primer dels escrits, després de comentar algunes qüestions (que també han generat algun debat, sobretot des de la perspectiva de gènere) sobre la Quina de la UES (Unió Esportiva Sarrià), l'Assumpció es referia a la partida del pressupost 2008 per les subvencions als clubs esportius amb aquests termes:

Per contra, l’Ajuntament de Sarrià de Ter no ha complert amb el seu compromís. Tret d’adjudicar les barraques de la Festa Major i per tant, externalitzar una feina que abans feien voluntaris del poble en benefici global de la festa, en la partida del pressupost per l’any 2008 es va contemplar només 17.000 euros per subvencionar a tots els clubs, la meitat del que hi havia en el pressupost del 2007. Acostumo a dir que la política es demostra en el pressupost, no en les paraules. Si s’ha pressupostat només la meitat, és molt probable que només es destinin aquests diners, de la mateixa manera que si s’han pressupostat 11.000 € per telefonia mòbil dels regidors i un viatge a Cuba per dues persones a càrrec del municipi, aquesta despesa si es preveu, es farà, com així ha estat.

Al seu segon escrit l'Assumpció s'explicava novament:

I per darrer, també ha sorprès la xifra destinada a la subvenció dels equips esportius. En el post deia 17.000 euros, però he repassat les dades i en realitat són 14.000 €, mentre que al 2007 es varen pressupostar 29.000€. Tots aquests comentaris els hem anat fent en diverses sessions dels plens municipals, la menor dotació a Cultura i a Esports, l’excés de la despesa en càrrecs del govern, en protocol i l’excés en la Festa Major, sense que tinguessin cap repercussió a nivell de carrer. Des de l’any 2007 que ja sabem que s’han de fer pressupostos de contenció, però el govern ha continuat en la seva fugida endavant tot esperant una modificació de crèdit que no ha arribat. Ara ha promès pagar aquest gener a les entitats esportives la meitat, és a dir 14.000€ que serà la que equivaldrà al pressupost prorrogat del 2008. Per arribar als estàndards d’anys anteriors, en el pressupost del 2009 haurà de preveure 45.000€, una quantitat molt elevada tal com esta la situació econòmica actual. La contenció havia d’haver començat a primers de l’any 2008. Aleshores tots ho hauríem entès.

De fet, aquesta qüestió, la previsió pressupostària per les subvencions del 2008 als clubs esportius des del PSC de Sarrià de Ter ja la vam exposar al Ple de finals de maig del 2008, quan es va aprovar el pressupost amb la nostra abstenció i explicar més àmpliament principis del mes de juny en un article meu, Que parli el pressupost '08 de Sarrià de Ter publicat en aquest bloc el diumenge 1 de juny de 2008. En aquest article repassava els aspectes més rellevants del pressupost 2008 seguint el fil de la nostra intervenció al Ple, i sobre el tema específic de les subvencions als clubs esportius deia:

Una altra de les preocupacions són les subvencions previstes als clubs esportius; de 29.000 € al 2007 hem passat a 14.000 € al 2008. El regidor d'esports al Ple, quan ho vaig dir, no feia més que remirar els seus papers i els de la seva companya de govern (que no de grup municipal). Semblava no estar-ne al corrent... ei!, només és una percepció!.


Naturalment passar de 29.000 € a 14.000 € la partida de subvencions als clubs esportius ens feia sospitar que al 2008 les subvencions als clubs es reduirien a la meitat. I sembla que ha estat així.

El govern municipal va comunicar al seu dia als clubs esportius que rebrien la subvenció del 2008 en dos pagaments; el primer pagament es va fer aquest passat 2008 a càrrec, naturalment, del pressupost 2008; el segon pagament es va fer (o si més no ordenar) el dia 8 de gener de 2009, casualment dos dies després de la publicació del primer escrit de l'Assumpció parlant sobre les subvencions, a càrrec, entenem nosaltres, del pressupost 2008 prorrogat, és a dir, a compte del futur pressupost 2009.

El regidor d'esports diu que els clubs han rebut el total de la subvenció prevista; no ho nego pas, no és pas aquesta la discussió; des de finals de maig des del PSC el què hem dit és que el pressupost 2008 només preveia la meitat de la partida que hi havia els altres anys... pel què ens sembla que la segona part de la subvenció del 2008 s'ha pagat a compte del pressupost del 2009, ara per ara el 2008 prorrogat... I el problema no ha estat de tresoreria, com m'han dit que va dir, el problema ha estat la dotació de la partida: al 2008 només podia estirar els 14.000 € previstos, ni un cèntim més, de la partida 4521/48902 subvencions promoció de l'esport del pressupost 2008. Ha hagut d'esperar al canvi d'any, al 2009, per disposar de la partida del pressupost prorrogat, que és igualment de 14.000 €.

Per tal de treure'n l'aigua clara des del PSC de Sarrià de Ter aquest dimarts 13 de gener hem fet una sol·licitud al govern, entrada per registre, demanat que ens facin arribar les còpies dels decrets d'atorgament de les subvencions als clubs esportius del pressupost 2008 i del pressupost prorrogat 2008.

Fins a l'any 2007 els clubs esportius van rebre íntegrament les seves subvencions amb el pressupost de l'any en curs. Aquest 2008 han rebut una part de la subvenció prevista i la resta l'han rebut al 2009. Caldrà veure si la del 2009 la cobraran íntegrament al 2009 o si una part la cobraran al 2009 i l'altra al 2010...

De fet aquest ha de ser un acord entre el govern i els clubs... Però la realitat és sempre molt tossuda i, tal i com nosaltres preveiem veient el pressupost 2008 al mes de maig, els clubs rebrien només la meitat, o una part de la subvenció aquest any passat... i, repeteixo, sembla que ha estat així...

------------------------------------

pd1: comentari a l'article d'Assumpció Vila la Quina de la U.E.Sarrià:

Montse ha dit...
Em trec el barret, Assumpció, ja que en aquest article has explicat de forma molt clara el que molts sarrianencs hem pensat i no hem sabut dir.
9 / gener / 2009 21:23

pd2: comentari a l'article d'Assumpció Vila Paraules, dades i llenguatge:

Dona, esportista i sarrianenca ha dit...
Hola Assumpció, Em sembla vergonyós el que poses de manifest. Em sembla vergonyós com a dona, que encara, al 2009 a un lloc tant "avançat" i "educat" com aquest, haguem de demanar que no es facin comentaris tant SEXISTES en una quina. No dic que el showman sigui sexista, però si la seva manera de cantar el número de la mala sort, el gafe, el dimarts negre. També em sembla vergonyós com a esportista del municipi que es destinin 14.000 euros a l'Esport, quant tots sabem la importància que té, no només pel nostre municipi sinó també per la societat i la salut de les persones. La feina que fan les entitats esportives va molt més enllà de guanyar campionats i estic segura que l'ajuntament ho sap, encara que sembla que cal recordar-los-ho més sovint. Més vergonyós em sembla quan ho comparem amb els 11.000 de telefonia mòbil dels regidors i el viatge a Cuba, que cal dir-ho, tenia finalitats socials gens reprovables, però amb cabuda dubtosa en certs pressupostos limitats... I finalment em sembla vergonyós que quan per fi algú ho posa sobre la taula, com tu en aquest article, encara s'hagi de justificar. Què ens passa? Quan començarem a valorar el que realment és important? Espero que els pressupostos dels sarrianencs pel 2009 es destinin a la gent del poble que es mou i fa moure. I que les dones poguem deixar d'escoltar, finalment, aquest tipus de comentaris.
12 / gener / 2009 20:07

pd3: sobre el pressupost 2008 he escrit:
Tard i malament: el pressupost 2008, publicat el dilluns 26 de maig de 2008.
Que parli el pressupost '08 de Sarrià de Ter, publicat el diumenge 1 de juny de 2008.

pd4: Articles que contenen l'etiqueta ESPORTS d'aquest bloc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada