dimecres, 21 de gener del 2009

Assemblees de Torraspapel a Sarrià de Ter

Imatge del meu twitxr: L'inici de l'assemblea de la tarda de treballadors de la fàbrica Torraspapel de Sarrià de Ter


Aquest dimarts, al matí i a la tarda, s'han celebrat dues assemblees per aprovar, o no, el preacord signat entre la direcció i el comitè d'empresa de Torraspapel. Al final el preacord ha tingut un suport del 75% de les persones treballadores amb dret a vot (les afectades pel preacord) que han assistit i votat a l'assemblea, i un rebuig del 25% restant, entre aquests també alguns membres del comitè d'empresa.

A les assemblees s'ha explicat, a través d'un exemple real, el sistema de prejubilació que es proposa al preacord. Les explicacions les ha fet un responsable de l'empresa que gestionarà, per encàrrec de la direcció, tota aquesta tramitació.

Al matí l'assemblea s'ha allargat quasi tres hores; tot i això ha estat en general tranquil·la i la votació ha estat massivament a favor del preacord.

L'assemblea de la tarda, a la qual he assistit de principi a fi, ha estat més curta i, en alguns moments, una mica tensa. És normal, especialment per aquells treballadors que estan afectats per la regulació de personal, especialment els rellevistes, majoritàriament joves amb projectes de vida (fills, hipoteques...) iniciats que es quedaran sense feina. Els moments de més tensió han estat al principi de l'assemblea i en el moment previ a les votacions.

Tot i algun moment de tensió puntual, l'assemblea s'ha desenvolupat sobre el programa previst sense més problemes. És cert que la majoria de persones treballadores prejubilades o amb possibilitat de prejubilar-se, a partir de la regulació proposada, han votat a favor. L'alternativa és massa arriscada. El propi comitè d'empresa ha dit, malgrat no els agrada l'acord, que al final hi havia dues opcions: signar el preacord, el millor possible, o res de res, és a dir, 20 dies per any treballat...

Entenc que el comitè d'empresa digui que el preacord no els agrada, de fet és un preacord que s'aproxima més a les condicions proposades des de la direcció que no a les del comitè, però és el millor possible i, al final, és el què com a comitè ha portat aquest dimarts a valoració i votació de l'assemblea.

Alguns assistents exclamaven: com podem votar a favor del preacord si vosaltres mateixos dieu que hi esteu en contra?. A cap i a la fi, però, tal i com han manifestat alguns membres del comitè, cadascú havia de votar segons el seu criteri, valoració i interessos després d'haver plantejat totes les qüestions i resolts els dubtes.

Alguns treballadors han volgut focalitzar el seu malestar vers el comitè d'empresa pel fet que alguns membres del comitè no s'acullin a les prejubilacions; de fet la llei els empara, doncs els membres del comitè d'empresa no poden ser acomiadats. Alguns d'aquests comentaris han començat a aparèixer a la notícia de la versió digital del Diari de Girona (El torn de tarda de Torraspapel aprova per majoria el preacord per reduir la plantilla a 146 treballadors)

La queixa és legítima, tan com és legítima la posició del comitè d'empresa. Aquest fet potser ha provocat que hi hagués treballadors que votessin no a la proposta de preacord, un no, però, possiblement més dirigit al comitè...

No és senzilla la tasca del comitè. Jo, com també hem dit des del PSC de Sarrià de Ter, els reconec la feina, sovint ingrata, que han fet aquests darrers dos mesos i mig. Han afrontat una situació gens fàcil, ho han fet amb fermesa i han aconseguit el millor acord possible; han lluitat amb totes les seves forces i energies, hi han dedicat hores i esforç; no han escatimat temps per trobar-se amb tothom, amb qui calgués, per sumar recolzaments, per fer-se sentir... Han afrontat una negociació molt dura, negociació a més diluïda pel fet que no negociaven sols (també amb els altres comitès de Torraspapel afectats), però sí que han portat gran part del pes de la negociació.

No pel fet que formi part del càrrec és fàcil rebre aquestes hostilitats per part dels companys i companyes, però també és cert que al final, més enllà d'algun moment puntual, més enllà d'alguns treballadors concrets, el suport al preacord ha estat molt gran, majoritari.

Al final de l'assemblea ningú ha aplaudit; no estava al guió, no calia... Resignadament s'ha votat i aprovat la millor proposta possible; cada persona podrà valorar la seva situació personal; alguns es conformaran amb la prejubilació, d'altres seguiran vivint amb incertesa el seu futur: els qui ara es quedaran sense feina i, també en certa manera, els qui la mantindran a la fàbrica...

Malgrat tot, malgrat la setmana vinent es signarà l'acord, malgrat encara queden alguns serrells per resoldre, la situació de la fàbrica Torraspapel de Sarrià de Ter continua essent molt preocupant. Aquesta ha estat una primera estocada, i la fàbrica haurà sobreviscut... no passarà el mateix a la segona... Res de punt i final... tan sols punt i seguit.

-----------------------------------------

pd1: la notícia a Ràdio Sarrià: L'Assemblea els treballadors aproven amb un 75% a favor i un 25 % en contra el preacord

pd2: altres imatges al meu twitxr
El pati de butaques del Teatre del CCP de Sarrià de Ter durant l'assemblea de treballadors de Torraspapel; la gent ha anat entrant i sortint...

Alguns representants del comitè d'empresa moments abans de la votació a l'assemblea de la tarda de treballadors de Torraspapel


pd3: sobre Torraspapel he escrit en aquest bloc:

La crisi esquitxa Sarrià de Ter (Torraspapel)
, publicat el dissabte 8 de novembre de 2008.

Tempus fugit: contrarellotge per salvar la Torraspapel de Sarrià de Ter, publicat el diumenge 9 de novembre de 2008.

La resistència dels treballadors de Torraspapel de Sarrià de Ter, publicat el dimecres 12 de novembre de 2008.

Comunicat del PSC de Sarrià de Ter sobre la fàbrica Torraspapel, publicat el dijous 13 de novembre de 2008.

Imatges de la manifestació dels treballadors de Torraspapel de Sarrià de Ter, publicat el dijous 13 de novembre de 2008.

Lectura dominical dels diaris locals: Torraspapel, ERO i una nova cervesa, publicat el diumenge 16 de novembre de 2008.

Moció Torraspapel Sarrià de Ter, publicat el dimarts 25 de novembre de 2008.

Novembre 2008: mes fatídic per la fàbrica Torraspapel de Sarrià de Ter, publicat el diumenge 30 de novembre de 2008.

Sobre la requalificació de terrenys de Torraspapel, publicat el dijous 18 de desembre de 2008.

Comunicat PSC Sarrià de Ter sobre el preacord Torraspapel, publicat el divendres 16 de gener de 2009.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada