dijous, 29 de gener del 2009

El Diari de l'Alcalde (ACM) destaca la moció del PSC de Sarrià de Ter per la retirada de la simbologia franquista

El Diari de l'Alcalde és una iniciativa de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) endegada a principis d'aquest mandat. Amb un format semblant al bloc, el Diari de l'Alcalde recull informacions i l'actualitat dels municipis, consells comarcals i diputacions de Catalunya.

Una de les informacions que ha recollit i divulgat aquest dimecres és l'acord, per unanimitat, del ple municipal de Sarrià de Ter, a proposta del grup municipal del PSC de Sarrià de Ter, d'instar a la Generalitat que faci l'inventari i posterior retirada de la simbologia franquista.

Així ho recull el Diari de l'Alcalde, a partir de les declaracions del primer tinent d'alcalde, Lluís Aymerich (CiU) i de les meves, en tant que portaveu del grup municipal del PSC de Sarrià de Ter, a l'Agència Catalana de Notícies.

Aquesta és la informació publicada al Diari de l'Alcalde:

Sarrià de Ter vol retirar els símbols franquistes que queden al municipi

Són quatre àguiles imperials i el símbol del jou i les fletxes que hi ha al Pont de l'Aigua i també plaques que identifiquen els pisos de protecció oficial que tenen l'emblema falangista. El grup del PSC, a l'oposició, ha presentat una moció per reclamar la retirada de la simbologia que ha estat aprovada per unanimitat aconseguint el suport dels dos grups de l'equip de govern, ERC i CiU.

Retirar els símbols del franquisme de la via pública i ubicar-los 'on han de ser', als museus. La voluntat de tot l'Ajuntament de Sarrià de Ter és fer un inventari amb els símbols que queden a la població i anar-los retirant per acabar exposats al Museu d'Història de Girona. 'En espais públics aquest tipus de símbols de l'etapa franquista no hi han de ser, el seu lloc són els museus d'història', ha afirmat el líder socialista a la població, Roger Casero.

'Vergonyós per molts veïns', amb aquesta afirmació ha resumit el primer tinent d'alcalde, Lluís Aymerich, el sentiment de molts habitants de Sarrià de Ter. Sobretot s'ha referit als que tenen el record 'més viu' tant de la Guerra com de l'època de la dictadura. Per això, afirma que 'no hi ha dubte' que tots els grups del consistori van de la mà en aquesta reivindicació.

Les àguiles imperials del Pont de l'Aigua són potser les que més sensibilitats desperten entre els veïns. Aquest pont que uneix la població de Sarrià de Ter amb la ciutat de Girona va ser inaugurat el 4 de febrer del 1940, fent-lo coincidir amb el primer aniversari de l'entrada de l'exèrcit franquista. Van ser soldats presoners republicans el que van ser obligats a reconstruir el pont després que ells mateixos el dinamitessin per frenar l'avanç de les tropes franquistes.

'És com el 'Valle de los Caídos' de Sarrià de Ter', ha afirmat Aymerich. Per això, tot el consistori ha decidit posar fil a l'agulla perquè, aprofitant la llei de la memòria històrica, per retirar aquests símbols de la població.

El 2006, per ordre del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, ja van retirar les plaques franquistes amb el jou i les fletxes dels monòlits dels extrems del Pont de l'Aigua, però per la 'dificultat tècnica' i l'increment de la despesa, no van treure les àguiles imperials. Encara llueixen al bell mig del pont com a 'record desagradable' de la dictadura, ha afirmat Casero.

Aymerich ha destacat que el 'joc de dates' fa que considerin que seria un 'bon moment' per retirar aquests símbols coincidint amb la commemoració del 70è aniversari de la fi de la Guerra Civil.

---------------------------------------

pd1: algunes imatges, publicades al meu twitxr:

pd2: a part de les declaracions a l'ACN, avui el Canal Català Girona Pla també ha recollit declaracions meves per al seu informatiu Redacció Girona.

pd3: sobre aquesta qüestió podeu llegir el post Moció PSC Sarrià de Ter per retirar simbologia franquista, publicat el dimarts 27 de gener de 2008.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada