diumenge, 18 de gener del 2009

Acció-reacció o mimetisme?. Bus ateu-cristià i Tremosa-Sabata

El diccionari de l'Enciclopèdia defineix mimetisme com la "Disposició d'una persona a canviar les opinions i el comportament per adaptar-se a qui vol complaure".

Aquests darrers dies i setmanes s'han produït dues situacions que m'han fet pensar sobre si s'han produït per mimetisme o per acció-reacció.

Una de les situacions que m'hi ha fet pensar és la dels autobusos urbans pro-ateus i pro-cristians. Amb la campanya que duu per lema de “PROBABLEMENT DÉU NO EXISTEIX. DEIXA DE PREOCUPAR-TE I GAUDEIX DE LA VIDA” la Unión de Ateos y Librepensadores (UAL) ha generat la reacció (a la seva acció) de l'entitat E-Cristians amb la campanya, també als busos urbans, que durà per lema "QUAN TOTS T'ABANDONEN, DÉU SEGUEIX AMB TU."

Sense la primera campanya, no hi hauria la segona. Sense la campanya de la UAL, probablement E-Cristians no s'hauria plantejat mai dissenyar una campanya pels autobusos urbans. De fet, mentre la UAL diu que EL BUS ATEOS RECAUDA MAS DE 1000€ EN SU PRIMER DIA DE CAMPAÑA, E-Cristians sol·licita suport tècnic [Pedimos ayuda. Pequeño video para colgar en YouTube] i econòmic [Campaña de E-Cristians en los autobuses de Barcelona, Madrid y Valencia] per impulsar la seva campanya.

Sense bus ateu, no hi hauria bus cristià...

Un altra de les situacions que m'han fet pensar entre el mimetisme i l'acció-reacció ha estat l'intent fallit d'ERC que Mònica Sabata encapçalés la seva candidatura a les properes eleccions europees. Tal i com s'han esdevinguts els fets la proposta d'ERC ha semblat una reacció a l'acció de Mas i CiU proposant (i acceptant ell) la seva candidatura a l'economista Ramon Tremosa.

No sé si ERC ja tenia prevista la proposta a Sabata abans de l'anunci de Tremosa... però el cert és que ha semblat que la proposta d'ERC a la portaveu de la Plataforma pel Dret a Decidir ha volgut ser una resposta a la candidatura de Tremosa per part de CiU, una reacció probablement massa precipitada, i potser per això no ha reeixit...

Acció-reacció o mimetisme?. En qualsevol cas, també es diu que qui pren la iniciativa sempre va un pas endavant...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada