dijous, 15 de gener del 2009

Aclariment als contribuents de Sarrià de Ter

No es tracta d’esmenar la pàgina, només d’aclarir una expressió que, sense voler-ho, n’estic convençut, es presta a la confusió.

Aquesta setmana el govern municipal de Sarrià de Ter ha comunicat la bona notícia de l’estalvi, via renegociació d’alguns contractes de serveis, de 22.000 €. D’entrada voldria manifestar la meva satisfacció per la notícia, positiva sobretot en temps de crisi.

El govern municipal de Sarrià de Ter ha fet el què fan tants altres governs quan de l’aixeta raja poc diner: treure punta al llapis i afinar les despeses, cercant aquelles que es poden reduir. Aquesta és una acció que altres municipis han fet i faran, entre d'altres coses per les pròpies dinàmiques del mercat, per exemple, de les asseguradores: em comentava l'Assumpció Vila que la reducció de la sinistralitat, per exemple, ha fet baixar els preus, que d'altra banda van pujar considerablement a principis d'aquesta dècada sobretot per efecte dels atemptats de l'11S.

Recordo que aquest exercici el fèiem els regidors del PSC de Sarrià de Ter estant al govern, quan preparàvem les ordenances fiscals i el pressupost, i sobretot en la contractació o renovació de concessions. En especial ho recordo quan, entre els anys 2005 i 2007, la regidoria d’Hisenda era una responsabilitat meva. Amb la introducció d’alguns canvis a nivell de neteja viària i de recollida de residus, per exemple, s’havia generat estalvi en la despesa municipal.

Celebrem la notícia, els 22.000 € serviran, ben segur, per eixugar part del dèficit municipal. Però en l’escrit fet pel govern comunicant aquest estalvi hi ha una expressió, destacada en negreta per ells mateixos, que podria portar a una certa confusió. I la confusió s’ha estès a alguns mitjans de comunicació:

L’Ajuntament de Sarrià de Ter ha renegociat diferents contractes amb proveïdors municipals de manera que permetran abaratir el cost d’aquests serveis i per tant, reduir despesa corrent. Es tracta dels serveis d’assegurances, telefonia i assessoria laboral. En conjunt, els contribuents sarrianencs s’estalviaran 22.000 euros anuals gràcies a la millora d’aquesta gestió.

És precisament la darrera frase la que pot generar confusió: En conjunt, els contribuents sarrianencs s’estalviaran 22.000 euros anuals gràcies a la millora d’aquesta gestió.

Aquesta frase surt també al Diari de Girona [En conjunt, els contribuents sarrianencs s'estalviaran 22.000 euros anuals gràcies a la millora d'aquesta gestió, segons ha assegurat l'equip de govern de Sarrià de Ter (ERC i CiU)], al diari El Punt [El consistori calcula que els sarrianencs s'estalviaran 22.000 euros anuals per aquest canvi en la gestió que permetrà reduir la despesa corrent de l'Ajuntament] i a Ràdio Sarrià [En conjunt, els contribuents sarrianencs s’estalviaran 22.000 euros anuals gràcies a la millora d’aquesta gestió].

I quina és la confusió, us preguntareu?. Doncs que l’estalvi és de l’ajuntament, no dels contribuents. Es podria arribar a dir que l’estalvi és de Sarrià de Ter, és del poble, fins i tot, seria acceptable el terme genèric (sarrianencs) que fa servir el diari El Punt. Però el terme contribuents és un terme molt específic que es refereix a un conjunt molt concret de la població, també de la de Sarrià de Ter.

Un contribuent és una persona que paga una contribució (un impost, per exemple); els contribuents de Sarrià de Ter són, per tant, totes aquelles persones (físiques i jurídiques), que paguen algun tipus de contribució, entenem, a l’ajuntament de Sarrià de Ter.

El govern diu que els contribuents s’estalviaran (ens estalviarem) 22.000 € anuals. Llegint literalment això algú podria entendre que els contribuents, del total que ens correspondrà pagar conjuntament aquest 2009, deixarem de pagar (i per tant ens estalviarem) 22.000 €, de manera que l’ajuntament de Sarrià de Ter deixarà d’ingressar aquesta quantitat de diners... No sé si el govern municipal té previst deixar de recaptar aquests 22.000 € el 2009... O no sé si el govern té previst aplicar aquest estalvi als contribuents a les ordenances fiscals del 2010...

No som, doncs, els contribuents els qui ens estalviem els 22.000 €, és l’ajuntament que amb aquesta mesura redueix en 22.000 € la seva despesa. L’estalvi el podríem imputar, terminològicament parlant, a la despesa municipal o a l'Ajuntament... fins i tot als sarrianencs i sarrianenques en un sentit ampli, entenent que cada persona, en tant que ciutadà, és ajuntament...

Bé, potser alguns pensareu (d'altres asseguraran) que és buscar tres peus al gat... El fet és que les paraules, dites i/o escrites, a vegades ens juguen males passades... Entenc que el govern buscava, amb aquesta expressió, que els contribuents ens sentíssim interpel•lats, sentíssim propera la notícia... No obstant dubto que cap dels contribuents de Sarrià de Ter es dirigeixi a l’ajuntament demanant quina part de l’estalvi dels 22.000 € li correspon retallar dels impostos del 2009...

Bé, només volia aclarir-ho...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada