diumenge, 9 de març del 2008

8 de març: reflexions de dona en veu alta

L'Assumpció Grimal, la Carmelita Perpinyà, la Maria Celedonia Herrera i la Dolors Xabé, quatre dones de Sarrià de Ter les veus, i opinions de les quals, formen part de l'audiovisual Reflexions de Dona en veu alta que he elaborat, en motiu de les VI Jornades de la Dona Treballadora de Sarrià de Ter.

L'audiovisual es va projectar, malgrat els problemes de só de la sala, aquest divendres al Centre Cívic la Cooperativa i serà visionable, d'aquí uns dies (potser alguna setmana), a internet.

Elles reflexionen sobre les dones d'abans i les d'ara, sobre el paper de l'home i sobre els reptes de futur. Donar veu, i altaveu, a les dones, a les seves opinions. Per mi ha estat tot un plaer entrevistar-les, doncs sovint la conversa ha derivat cap a d'altres temes, igualment interessants...

Si fa dos anys i l'any passat muntava uns audiovisuals a partir de fotografies, enguany m'he atrevit amb el vídeo, amb la inestimable col·laboració de la Mercè Astor, la Loli Fernández, l'Agustín Jaime i la Sira Canyigueral.

De fet ara ja estem pensant en l'audiovisual de l'any vinent; tenim la idea, cal desenvolupar-la... Ens hi posarem a l'estiu per començar a gravar al setembre, ja que tindrà algun element de major complexitat...

Més enllà de l'audiovisual, un dels conceptes que va guanyant força en el discurs per la igualtat és que no només no podem prescindir de la meitat de la població, de les dones, sinó sobretot del seu talent, de la seva aportació, de la seva visió. Dolors Renau comentava que després dels canvis socials fruit de la lluita de classes, ara les transformacions i canvis socials, econòmics, etc. han de venir per l'aportació activa de les dones; només podran afrontar amb garanties el futur les societats que no depreciïn el paper de les dones, només aquelles que valorin la seva aportació, que comptin amb les dones.

I dues reflexions, una de genèrica i una altra en clau de partit:

1.- mentre les dones avancen, els homes encara estem incubant el nostre sentiment de culpa... per això totes coincideixen en afirmar que encara queda molt camí.

2.- no es pot ser socialista sense ser feminista.

------------------------

pd1: el PSC de les comarques gironines va organitzar una taula rodona. La Pia Bosch en parla bé al seu bloc: [fragment per fer boca] Avui a Girona la Mònica Geronès ens ha organitzat l’acte de celebració del PSC convidant a la Mª Dolors Renau a fer-nos una xerrada. Ha estat de debò una gran idea. La Dolors és una d’aquestes dones referents que ha estat capaç de treballar des de dintre del partit i de l’estructura d’un govern i mantenir, al mateix temps, la independència de criteri que jo tan valoro. Va ésser Presidenta de la Internacional de dones socialistes durant uns anys. El seu actual treball sobre la incorporació de la subjectivitat a la política em sembla extraordinàriament suggerent.

pd2: Dones que treballen és el post d'Assumpció Vila al seu bloc, que recomano que llegiu: [fragment per fer boca] Confesso que no havia celebrat mai el dia de la dona treballadora fins que un col·lectiu de dones de Sarrià de Ter va organitzar les primeres Jornades de la Dona, convocant-nos a participar-hi. Des de llavors, he procurat assistir als actes que se celebren i estar al dia dels moviments reivindicatius feministes

pd3: les fotos són d'Agustín Jaime, preses aquest divendres en la inauguració de les exposicions del CEIP Montserrat i de l'EBM Confetti al Centre Cívic la Cooperativa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada