L'any 1884 al número 29 del carrer Major de Sarrià de Ter hi venien grana; en aquella casa, com en tantes altres, hi tenien un forn de pa i, a banda de coure el de casa, alguns veïns i veïnes hi anaven a enfornar el pa. Aquell any en Vicenç Vila va decidir registrar, oficialment, el forn de pa com a activitat econòmica. A banda de grana, ara també venien pa.
Vint-i-nou anys més tard, el 1913, la Mercè Vila, filla de Vicenç Vila, es casa amb l'Emili Llausás, un flequer fill de Flaçà i treballador del forn; l'Emili, després de formar-se a Barcelona va anar a raure a Sarrià de Ter. Uns anys més tard, el 1923, la botiga passa a denominar-se Fleca Llausás.
La Mercè i l'Emili tenen tres fills, i un d'ells, en Josep (en "Pitu"), segueix el negoci familiar i l'amplia, afegint a la fleca els productes de pastisseria, i un fill d'en Josep Llausás, en Narcís Llausás Ballada, després de formar-se a Torroella de Montgrí, segueix la tradició familiar i amb ell la botiga fa el salt, a principis dels anys setanta, a la placeta de la Font, el seu emplaçament actual.
En Narcís Llausás Ballada festeja amb la Dolors Fajula Picart, que durant un temps combina la feina a la fàbrica Torras Hostench amb la de dependenta de la botiga, fins que, quan es casen, es dedica de ple, en cos i ànima, a la botiga i, naturalment, a la família, que ben aviat s'amplia amb el naixement de la Maria Teresa i en Narcís, en Siso.
I són ells dos, la cinquena generació, els qui avui porten les regnes d'aquest negoci familiar, amb l'obrador i la botiga de la placeta de la Font i amb la botiga i cafeteria de l'avinguda Capellades, a la zona del Camp dels Socs de Sarrià de Dalt.
Aquesta breu cronologia ens permet veure la llarga trajectòria d'una fleca i pastisseria que va néixer l'any 1884, uns anys després de la primera fàbrica de pasta de paper de Sarrià de Ter, impulsada per Felip Flores (1870), poc després de la finalització de la 3a Guerra Carlina (1872 - 1876), abans de la reforma del Pont de l'Aigua (1888 - 1891) que la Guerra Civil (1939) va fer volar pels aires, i abans que l'enllumenat elèctric arribés als carrers de Sarrià de Ter (1894). Un negoci familiar que, al llarg d'aquests 140 anys, ha vist passar més de 35 alcaldes per l'Ajuntament de Sarrià de Ter i més de 10 rectors per l'església de la Misericòrdia de Sarrià de Baix.
Dissabte passat, la família Llausás Fajula van fer una festa de celebració dels 140 anys d'activitat flequera i pastissera, omplint de gom a gom la placeta de la Font, curulla a parts i guals de gent, xuixos, pa, pastes, pastissos i altres dolces. Va ser una gran celebració.
I aquest dimarts, la família Llausás Fajula, en Narcís, la Dolors, la Teresa i en Sisu, van venir a Ràdio Sarrià per ser els protagonistes d'un programa especial en què van compartir vivències i records, en què vam parlar de la seva llarga història, del seu present i del seu futur.
La Pastisseria i Fleca Llausás té molta història, una història de 140 anys, viu un bon present i té, amb la cinquena generació al capdavant del negoci, el futur molt ben encaminat per molts anys més!
Per molts anys!
Si no vau tenir ocasió d'escoltar el programa, el podeu recuperar en format pòdcast.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada