dimecres, 8 de maig del 2024

3 anys de cara al sol


Aquesta setmana fa tres anys que a casa vam instal·lar plaques solars fotovoltaiques.

Just aquests dies, els mitjans de comunicació s'han fet ressò de la suspensió de la cotització dels títols de la companyia HolaLuz, pel retard en la presentació dels resultats, després de declarar unes pèrdues de 26 milions d'euros en l'exercici 2023, multiplicant les pèrdues que ja van declarar, també l'any anterior. Ja hi ha qui parla de l'espetec (o esclat, o esclafit) de la bombolla de l'autoconsum.

El cas és que a casa, el primer pas per posar plaques solars el vam fer, precisament, amb HolaLuz, però a l'hora de concretar l'operació no ho vam veure gens clar i vam acabar dient adeu a HolaLuz i hola, amb els braços oberts, a Som Energia!

Jo no hi entenc gens, però les dades d'aquests darrers tres anys de les 12 plaques que tenim a la teulada de casa són, segons l'aplicació mòbil:

  • 14,66 MWh de producció energètica, dels quals
  • 3,56 MWh (24,28%) han anat per autoconsum i
  • 11,10 MWh (75,72%) ha estat energia exportada

I pel que fa a les dades de consum (la quantitat d'energia fotovoltaica consumida), del total dels 8,24 MWh...

  • 3,56 MWh (42,29%) són d'autosuficiència i
  • 4,86 MWh (57,71%) són d'energia importada.

En fi, incapaç de valorar críticament aquestes dades, sí que us puc assegurar que la factura elèctrica de casa, aquests darrers tres anys, s'ha reduït considerablement, i que més enllà de l'estalvi que ha suposat la inversió de les plaques (que naturalment encara no hem amortitzat), també pesa i té valor, per a nosaltres, la modesta contribució a la generació d'energia renovable.

A casa fa tres anys que tenim plaques, i tot i no poder-nos beneficiar dels avantatges fiscals que es van acordar posteriorment, va ser una molt bona decisió fer el pas i la inversió, i instal·lar-les, i va ser una molt bona decisió fer-ho amb Som Energia!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada