dimecres, 22 de maig del 2024

Un bri d'humanitat?


La sol·licitud d'arrest del fiscal del Tribunal Penal Internacional, Karim Khan, contra el primer ministre i el ministre de Defensa d'Israel, Benjamin Netanyahu i Yoav Gallant, i del líder de Hamàs, Yahya Sinwar, i altres dirigents d'aquesta organització palestina, per presumptes crims de guerra, és un bri d'humanitat.
 
No sé quin recorregut tindrà aquesta petició, quin recorregut judicial i penal, quin recorregut polític i humanitari, però ja era hora que una institució internacional s'esforci per no deixar impune l'atrocitat que des de fa massa mesos es viu a Gaza. Ho veiem cada dia a la televisió, veiem els atacs contra la població civil, els bombardeigs i la devastació que provoquen, veiem els desplaçats i les dures condicions amb què han de viure o, més aviat, sobreviure. Veiem la guerra de cada dia a risc de normalitzar-la, com si fos, només, una pedra més a la nostra sabata.

Però no podem permetre'ns normalitzar aquesta guerra, no podem anar justificant, eternament, que un atac mereix ser respost amb un altre atac, alimentant una escalada de violència, una escalada bèl·lica que només té una conseqüència: el patiment i la mort de molta gent, patiment i mort evitables.
 
Perquè no tot s'hi val, tampoc en les guerres, i això és que, a la seva manera, diu el fiscal del Tribunal Penal Internacional amb la seva sol·licitud d'arrest. Perquè la violència només engendra violència, i cal trencar aquest cercle i obrir la via de la pau. Cal deixar de fabricar i vendre armes, deixar de ser còmplices d'aquesta ignomínia...

En aquest gest del Tribunal Penal Internacional jo hi he vist un bri d'humanitat, de la humanitat que, col·lectivament, encara devem conservar...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada