dimecres, 1 de maig del 2024

Quan el Pla de l'Horta era una horta


Al llibre "Sarrià de Ter, el paper de la història" (CCG Edicions, 2006), coordinat per Josep Brugada i Gutiérrez-Ravé, hi ha una magnífica fotografia de principis del segle XX de Valentí Fargnoli des del veïnat de Sarrià de Dalt en la que es veu, a la llunyania, el nucli de Sarrià de Baix, separats ambdós nuclis, essencialment, per camps, alguns masos i hortes.

Part dels camps que es veuen en aquesta fotografia de Valentí Fargnoli pertanyen a l'actual barri del Pla de l'Horta de Sarrià de Ter, urbanitzat a partir dels anys setanta i que conserva, com a vestigi d'èpoques pretèrites, la casa de l'Horta.

D'altra banda, en el llibre "Sarrià de Ter" (2007) de la col·lecció de Monografies dels Quaderns de la Revista de Girona, escrit per l'historiador Javier Antón Pelayo, hi ha una fotografia, datada de l'any 1960, en la que es veu el nucli de Sarrià de Baix, presidit per l'església de la Misericòrdia, des de la casa de l'Horta, en la que es veu la seva característica tanca, conservada en part, encara avui.

Veient aquestes fotografies, especialment la segona, puc imaginar-me un joveníssim Josep Brugada i Gutiérrez-Ravé jugant per aquells entorns, quan el Pla de l'Horta era, simplement, una horta.

D'aquests records d'infància i joventut, i de moltes altres qüestions de la seva vida (la docència, la política, els llibres d'història i d'històries, i fins i tot els orgues!) en vam parlar, dies enrere, amb en Josep Brugada i Gutiérrez-Ravé a l'entrevista que li vaig fer al programa "Cançons que parlen", de Ràdio Sarrià.

Una entrevista molt interessant que us convido, i animo, a escoltar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada