dilluns, 14 de febrer del 2022

Sant Valentí


No està clar que Sant Valentí de Terni, bisbe d'aquesta ciutat, existís de veritat, tot i ser un sant venerat; nascut, suposadament, a aquesta ciutat italiana l'any 176 se li atribueix la mort el 14 de febrer del 269 a Roma. Hi ha qui sosté que la seva és una llegenda que té l'origen en un altre sant del mateix nom, el màrtir Valentí de Roma, del que es diu que probablement va morir al voltant de l'any 270.

És amb Valentí de Roma (a la imatge batejant Santa Lucil·la, de Jacopo Bassano, s. XVI), metge convertit a sacerdot, que es forja la llegenda del sacerdot que casava d'amagat soldats (no entre ells, que se sàpiga), quelcom prohibit per l'emperador Claudi II, per la incompatibilitat de la vida militar amb la vida familiar. L'emperador el va fer executar i després de ser colpejar amb pals i pedres va ser decapitat fora les muralles de Roma.

Tenint el misteri de la Santíssima Trinitat ara tampoc intentarem desmuntar aquesta duplicitat en el santoral entre Valentí de Terni i Valentí de Roma, el que es coneix com a "duplicació de personalitat hagiogràfica" o el que en altres paraules podríem dir "si no è vero, è ben trovato"...

Sigui com sigui el cas és que un dels motius pel qual Sant Valentí està vinculat amb l'amor i, a molts llocs, amb el dia dels enamorats és aquesta història del sacerdot que casava en secret. Una altra explicació és per una altra creença, la que versa que el 14 de febrer era el dia que les aus triaven parella, tot i que no s'especifica ni quines aus ni on es produïa aquesta tria... Hi ha algun ornitòleg a la sala? 

Sigui com sigui, sembla ser que qui va declarar la festa litúrgica de Sant Valentí va ser el Papa Gelsasi I l'any 498, tot i que la vinculació amb el dia dels enamorats no es produeix fins a l'edat mitjana, sobretot a França i Anglaterra. 

A Catalunya, tot i que el dia dels enamorats es celebra el 23 d'abril, per la diada de Sant Jordi, es té constància de la celebració del dia dels enamorats el 14 de febrer en un poema del segle XV. És clar que ha plogut molt des d'aleshores i ja fa molts anys que Sant Valentí és, com tantes altres dates marcades al calendari, una campanya comercial.

En la seva essència, però, com amb la de la llegenda de Sant Jordi, quelcom deu haver-hi de veritat, encara que no sigui de la vertadera sinó la que hem anat construint entre les religions, la tradició i la cultura.

I com que d'amor és millor que en sobri que no que en falti, jo avui també el celebraré, que una cosa no treu l'altra... 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada