dilluns, 28 de febrer del 2022

L'arma de Txékhov, a Ucraïna


D'Anton Txékhov, el famós i mític dramaturg i narrador rus, és "L'arma de Txékhov", el "principi dramàtic que estableix que tots els elements d'una història han de ser necessaris i s'han d'eliminar els elements irrellevants", segons la Viquipèdia.

Al seu dia Txékhov va escriure: "elimina tot el que no tingui rellevància en la història. Si al primer capítol vas dir que hi havia un rifle penjat a la paret, en el segon o tercer aquest ha de ser inevitablement despenjat. Si finalment no es dispara, no s'hauria d'haver situat allà."

És el que en altres paraules la majoria de mortals, que parlem d'oïdes, diem que "si al primer acte apareix una pistola, al segon o tercer s'haurà de disparar..."

L'arma de Txékhov és un principi que no només funciona al teatre, a la ficció, també es compleix a la vida real i aquests dies en tenim, malauradament, una nova mostra.

I és que si aquests dies es disparen armes a Ucraïna, si hi ha guerra, és perquè abans algú ha situat aquestes mateixes armes en l'escena, i per més que la cursa armamentística té un component amenaçador i aparentment preventiu (?), al final les armes s'acaben disparant, ja que essencialment s'han construït i venut per aquesta finalitat. Al capdavall aquesta és la seva naturalesa.

I en el comerç d'armes, en el negoci militar de fabricació i venda d'armament, qui estigui lliure de pecat que llanci la primera granada! Fins i tot a Catalunya hi ha hagut i hi ha presència d'aquesta indústria, com bé ha estudiat el Centre Delàs d'Estudis per la Pau.

L'inici d'una guerra és el fracàs, més o menys clamorós, de la diplomàcia, i sobre aquesta qüestió el professor i articulista saltenc Miquel Berga en parlava ahir en el seu article dominical; Berga cita Charles de Gaulle: “Els diplomàtics són perfectes mentre fa bon temps, però quan comença a ploure s’ofeguen en cada gota que cau”. Miquel Berga, sobre els diplomàtics, diu: "amb un punt d’humor negre, n’hi ha que diuen que els diplomàtics són essencials per començar una guerra de la mateixa manera que els soldats ho són per acabar-la."

Certament a l'escena d'aquest conflicte també hi han aparegut, a banda de les armes, artefactes diplomàtics, però sembla que aquella llarga taula de Putin no era massa propícia ni al diàleg ni a l'entesa, i segurament si d'ell depengués, seguint la recomanació de Txékhov, no s'hauria d'haver situat allà. És una altra, l'arma de Putin.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada