dimecres, 26 de maig del 2021

A 30 quilòmetres per hora


Des de fa uns dies a Girona, i entenc que també arreu, circulem per a la majoria de carrers a 30 quilòmetres per hora; bé per a ser més precisos hauríem de dir que, en general, intentem circular a 30!

En alguns carrers es fa difícil mantenir la velocitat, no només per la manca de costum, que fa que el peu acceleri, també perquè en cas de voler respectar la normativa i la senyalització tard o d'hora apareix l'impacient que, des del retrovisor, veus que gesticula, toca el clàxon i se'n recorda de tota la teva família, vius i morts!

No dubto ni qüestiono la mesura, sobradament justificada per motius de sostenibilitat i de seguretat, el que percebo és la dificultat, a vegades resistència, d'adaptar-nos a una conducció més lenta; si, reconeixem-ho, amb prou feines anàvem a quaranta o a cinquanta, excepte sota amenaça de multa per radar, com podem anar ara a 30?

Doncs caldrà aprendre'n, caldrà habituar-nos a aquesta nova velocitat, a re calcular els desplaçaments i rutes habituals, a adaptar-nos a aquesta circulació més pausada, menys tensa també i, no en dubto, segur que més sostenible i sobretot més segura.

I sí, hi ha carrers en els que els 30 quilòmetres per hora costen d'entendre, pel tipus de via, i potser en alguns es podria replantejar, però penso que és important que al volant, més que la velocitat, prioritzem la seguretat, i certament a 30 la vida és més lenta, i més segura!

Al capdavall al seu dia també ens vam haver d'habituar al cinturó de seguretat. Si volem fer de les ciutats un lloc més amable per viure, paradoxalment hi arribarem més ràpid circulant a 30 quilòmetres per hora...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada