dimarts, 4 de maig del 2021

Tirar la tovallola, i no anar a l'atur

La setmana passada llegia que les dades de l'enquesta de la població activa (EPA) n'amagava una, entre les d'ocupació i d'atur, de preocupant: les persones que tiren la tovallola laboral, que deixen de cercar feina!

Que la dada d'atur baixi no és només caua d'una major contractació, sinó que també hi contribueix, en major o menor mesura, que les persones simplement no s'hi registrin.

De persones inactives tenim, en menor mesura, les que cerquen feina però no esta disponibles, i en major mesura les persones que tot i estar disponibles, no cerquen feina, i són aquestes les que ens haurien de preocupar.

El mercat laboral escup a moltes persones en períodes de crisi, i sol expulsar primer a les persones dels col·lectius més vulnerables, ja ho sabem, i si bé és cert que en la d'aquesta pandèmia els ERTO han contingut les dades de l'atur, més enllà de les xifres i les estadístiques també han estressat, i desesperat a moltes persones treballadores (també a moltes empreses!), fins al punt que moltes d'elles han acabat tirant la tovallola.

La recuperació de l'activitat econòmica, no sempre compatible amb les mesures sanitàries, hauria de donar, a través de la contractació, més oxigen a les persones i famílies que més estan patint aquesta crisi, i lluny d'expulsar-les les hauria d'incloure.

Amb la recuperació de la darrera crisi econòmica hem vist com la macro economia es recuperava a un ritme més accelerat i accentuat que les economies familiars, i aquest hauria de ser un error que no hauríem de cometre de nou, si no volem incrementar les desigualtats, i amb elles els conflictes.

Tirar la tovallola no hauria de ser una opció, tot i que entenc que amb la precarització de part del mercat laboral, hom tingui ganes de fer-ho, de baixar els braços i deixar de lluitar...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada