divendres, 24 d’abril del 2020

El refrany de la setmana, sobre Sant Jordi


El refranyer català està farcit d'ordi, als refranys que versen sobre Sant Jordi: que si ordi per aquí ("per Sant Jordi, garbes d'ordi"), que si ordi per allà ("per Sant Jordi vigila ton ordi; si en veus una espiga ací, altra espiga allà, vés-te'n a casa, que prou ordi hi haurà")... Potser és per això que s'agraeix trobar-ne un de simple i diferent, fins i tot un punt lacònic: "per Sant Jordi, carabasses."

Però després ensopegues amb els refranys que parlen del temps, i de nou et trobes ordi fins i tot a la sopa: "si no plou per Sant Jordi, tururut ordi", "si trona per Sant Jordi, blat, xeixa i ordi" o "si plou per Sant Jordi, ni prunes ni ordi"...

Hi ha refranys que són molt precisos, tot i que no breus, com per exemple aquest: "Per Sant Jordi vés a veure ton ordi; si per Sant Jordi és en canella, per Sant Joan és en gavella; si per Sant Jordi és espigat, per Sant Joan és colltorçat". En canvi d'altres, no sé si per economia, o si per deixar-ho a la lliure interpretació, es beneficien de les vaguetats.

Per exemple el refrany "bon Sant Jordi i Santa Creu, hi haurà vi pertot arreu" no sabem si per bo es refereix a reeixit (gai, alegre, festiu...), o simplement al bon temps; i per més que, en aquest cas, només ens hi juguem el vi, bé caldria saber-ho doncs la Santa Creu, que a Figueres que és festa grossa, també s'ha suspès com el Sant Jordi, i ara no sé si arreu haurem de patir pel bon vi!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada