dilluns, 13 de febrer del 2017

Té sentit Ràdio Sarrià?


La ràdio és una supervivent! Com a mitjà de comunicació ha sobreviscut a la televisió (paradoxalment ara fins i tot es pot escoltar la ràdio a través de la televisió!) i més recentment a internet i a les xarxes socials!

La fortalesa de la ràdio com a mitjà no és tant la seva immediatesa, que també i aquí competeix amb les xarxes socials, sinó la seva adaptabilitat. Ja ho va dir Charles Darwin: no sobreviu el més fort sinó el que més i millor s'adapta al canvi, i la ràdio és molt més "flexible", "adaptable", "líquida" que la televisió o la premsa escrita.

La ràdio, doncs, és una supervivent nada i, en general, gaudeix de bona salut! La ràdio gaudeix de bona salut, cert, però no és així amb totes les ràdios i a mi em preocupa especialment, d'un temps ençà, la salut de l'emissora municipal del meu poble, Ràdio Sarrià!

El 23 de febrer de 2016, tal dia farà un any, en un ple municipal de Sarrià de Ter vaig demanar, en qualitat de regidor, obrir un debat sobre Ràdio Sarrià, la seva gestió, cobertura i paper educatiu que fa. Més enllà de bones paraules i millors intencions per part de l'equip de govern la petició de debat segueix allà, en aquell etern "ja en parlarem" que no es concreta mai...

Doncs caldria parlar-ne ara, avui mateix, Dia Mundial de la Ràdio, doncs la pròpia emissora local, de la que en sóc col·laborador des de fa anys, ho demana a crits!

Té sentit Ràdio Sarrià? Cal que tots els veïns i veïnes hi seguim destinant recursos? Ràdio Sarrià és una emissora municipal i sobreviu gràcies al pressupost de l'Ajuntament, pel que em sembla que el debat, tractant-se no només d'un mitjà públic sinó sobretot finançat amb els diners de tots, és del tot necessari i oportú!

A més tenim els espais per articular aquest debat, els consells de participació, entre els quals el de comunicació, un consell que brilla precisament per la seva inactivitat! Però si aquest no és suficient tenim el consell de cultura, el d'educació, el d'esports, o fins i tot el consell territorial! Serà per consells! És el que ens passa a Sarrià de Ter, tenim molts consells i poca participació!

Ràdio Sarrià té més de trenta anys d'història, però el debat no l'hem d'articular sobre el seu passat sinó sobre el seu present i sobretot, el seu futur. Té sentit Ràdio Sarrià com a emissora local? Per mi té sentit si en garantim, com a mínim, aquests tres punts:

- La independència editorial i informativa
Ràdio Sarrià, malgrat ser una emissora local, manté un alt nivell informatiu, amb un programa diari que recull l'actualitat i l'activitat del poble, també de Girona i la seva àrea urbana. Com a mitjà de comunicació públic cal garantir que té plenes facultats informatives i editorials (què publica i quan ho publica) sense les ingerències de l'Ajuntament en general i l'equip de govern en particular; en aquest sentit el Consell de Comunicació hauria de ser l'òrgan que vetllés per la seva independència, qualitat i imparcialitat informativa.

- La col·laboració en xarxa

Ràdio Sarrià és una emissora local i aquesta és part de la seva força; però no ha de ser una emissora aïllada, estanca, ans al contrari; els mitjans locals, avui, tenen sobretot sentit si participen d'una xarxa més àmplia que els permeti guanyar musculatura: més informació, més programació i major difusió de la programació pròpia! Els recursos de Ràdio Sarrià (informació i programació pròpia) al servei d'una xarxa d'emissores locals, la força d'una xarxa local d'emissores al servei de Ràdio Sarrià. Amb una bona vinculació en una emissora local tothom hi guanya, allò del "win-win"!

- La cobertura
Si es fa un major esforç per a la millora de la quantitat i qualitat dels continguts de Ràdio Sarrià, cal fer-lo també per a la seva difusió, i avui ja sabem que les ràdios, com en general de tots els mitjans de comunicació, són multicanal! Cal millorar la cobertura analògica, doncs el dial per el senyal per poc que t'allunyis de Sarrià de Ter, però també cal potenciar la cobertura digital: internet, dispositius mòbils, podcasts...

La ràdio és una supervivent nada, confio que també ho sigui Ràdio Sarrià, que entre tots sabrem cimentar el futur de Ràdio Sarrià, una emissora local amb molts anys d'història i amb la ferma voluntat de seguir-nos-la radiant!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada