divendres, 28 de desembre del 2018

Paraula de Fabra: innocent


Ho confesso, perdoneu-me, sóc culpable! Sóc culpable d'ésser innocent!

Culpable d'ésser innocent no de la primera definició (exempt de culpa) sinó de la segona (fàcil d'enganyar):

[s. XIV; del ll. innocens, -ntis, íd.]

1 1 adj Que no fa mal.

2 adj Exempt de culpa.

3 m i f Condemnar un innocent.

4 adj De persona innocent. Vessar sang innocent.

5 els Innocents CRIST Infants de la rodalia de Betlem que, segons l'evangeli de Mateu, Herodes féu matar.

6 dia dels Innocents LITÚRG FOLK Commemoració dels Innocents el 28 de desembre, dia en què hi ha el costum de fer innocentades.

2 adj 1 Que ignora el mal.

2 Fàcil d'enganyar, mancat de malícia.


Justament avui fa deu anys vaig confessar la innocentada més gran que, diria, m'he empassat mai: unes pastilles màgiques!

Diuen que amb els anys, a mesura que ens fem grans, perdem la innocència; amb el pas dels anys vaig aprenem que el que perdem és la innocència dels infants, però no la capacitat que ens aixequin la camisa, que ens colin innocentades quasi cada dia, especialment des de la política...

Avui, Sants Innocents, és un gran dia per fer examen de consciència; ara que els mitjans de comunicació no acostumen a colar-nos innocentades entre les notícies podríem intentar descobrir en quines de les suposadament veritables ens aixequen la camisa igualment: els mitjans? No, en aquest cas tampoc cal matar el missatger. Els polítics!

Innocents, sospito, ho som presumptament totes i tots; no en negareu que qui més qui menys va per la vida amb una llufa clavada a l'esquena!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada