dimecres, 29 de novembre del 2017

Euro críptics


La proposta, posteriorment matisada, del cessat president Puigdemont de fer un referèndum sobre si Catalunya ha de seguir dins de la Unió Europea no ha fet entrar Europa en la precampanya electoral del 21D simplement perquè Europa, de fet, ja hi era des que el propi Puigdemont va viatjar a Brussel·les.

La seva proposta no ha estat plenament abraçada ni per ERC ni pel seu propi partit, el PDeCAT i ell mateix va matissar el que va dir amb dues piulades reforçant el caràcter plenament europeista dels catalans.

Més enllà de l'oportunitat de votar sobre si seguir o no a la Unió Europea el que va dir Puigdemont puc compartir-ho en gran mesura, Europa és, també avui, una gran decepció i no només pel tema català; no comparteixo, no obstant, ni el moment ni les formes, doncs les seves declaracions van semblar (i dic semblar, que no ser) més fruit d'una rebequeria i en calent, d'un profund malestar per, ja em perdonareu, haver-lo deixat penjat, que no pas fruit d'una crítica analítica i freda sobre el (galdós) paper d'Europa amb els seus pobles, regions si voleu.

I no dic que al president Puigdemont no li manquin motius per estar molest i enfadat amb els líders i les institucions europees després d'apel·lar tantes vegades a Europa, després que la Unió Europea hagi actuat reforçant precisament la unió dels estats i no donant cobertura a les demandes del president Puigdemont!

Davant el risc de ser titllats d'euro escèptics, qualificatiu que ràpidament s'identifica amb formacions polítiques nacionalistes d'extrema dreta (tot i que són molt més diversos, i també n'hi ha d'esquerres), s'ha optat per recórrer al terme euro crítics, tot i que amb l'embolic que el president Puigdemont, el PDeCAT i ERC han creat aquests dies jo més aviat els definiria com a euro críptics.

En qualsevol cas la proposta del president Puigdemont no ha tingut gaire més recorregut que quatre titulars, tres contradeclaracions i dues piulades, res, poc més que un vol gallinaci...
I la realitat, aquesta sí de llarga volada, és que precisament el cor d'Europa (Brussel·les) fa setmanes que és, i per setmanes serà, al cor de la precampanya i la campanya electoral del 21D. Si per si sol el cessat president Puigdemont és un gran actiu, el president Puigdemont, "el legítim", candidat a la presidència exiliat a Brussel·les encara ho és més!

Puigdemont i Junts per Catalunya juguen fort doncs saben que, a banda de vetllar per al continuïtat de la majoria independentista al Parlament de Catalunya, també està en joc (i es volen garantir) la presidència de la Generalitat i la seva màxima és restituir el president legítim, és a dir, el cessat i exiliat a Brussel·les sigui o no el PDeCAT la força independentista més votada.

Puigdemont juga a i des d'Europa, de moment...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada